2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Ózd

Csökken a közmunkások száma Járdánházán

A korábban előforduló villámárvizektől akarja megvédeni a községet az önkormányzat, de bekapcsolódnak a turisztikai ágazatba is. Emellett a szegregált lakókörnyezetben élőknek akarnak jobb körülményeket biztosítani, amennyiben partnerek lesznek az önkormányzati ingatlanok felújításában és vállalják a programmal járó egyéb kötelezettségeket.

A Gyepes-völgy hatalmas vízgyűjtő terület és egy-egy lezúduló lokális felhőszakadás több alkalommal elöntötte a község völgy felé eső házait. Ezt a veszélyforrást akarta megszüntetni a község önkormányzata, amikor pályázatot nyújtott be a Gyepes-patak vízvédelmi rendszereinek rekonstrukciójára. Az elnyert 114 millió forintból mederbővítést hajtanak végre és megnövelik az átereszek keresztmetszetét. Emellett részlegesen burkolják a vízfolyás medrét is – újságolta Kovács Gábor.


A polgármester innen indulva hosszú felsorolásba kezdett, amelyek egytől egyig Járdánháza fejlesztéséről szólnak. Az önkormányzati hivatal több mint százéves épületén hamarosan energetikai beruházást hajtanak végre, ami után jelentősen csökken a rezsi. Kicserélik a nyílászárókat, külső szigetelést kapnak a falak, kiépül a napelemrendszer és korszerűsítik a biomassza-alapú fűtésrendszert, valamint az elektromos hálózatot. Erre 54 millió forint érkezett a településre.

Kovács Gábor (jobbra), Járdánháza polgármestere

 

Járdánháza szinte érintetlen természeti környezetben fekszik, a Gyepes-völgy viszont kiválóan alkalmas a gyalogos és kerékpáros túrázók fogadására. Arló községgel közösen nyertek pályázatot a hazánkban jól ismert Arlói-tó és a Gyepes-völgy turisztikai összekapcsolására. Utóbbi területen szabadidő- és turisztikai pihenőparkot építenek, fedett pihenőrésszel, színpaddal, szabadtéri játékok megrendezésére alkalmas helyszínnel és szalonnasütő helyek kialakításával, így a hely alkalmassá válik családi kirándulásokra is. A pályázat másik szereplője az Arlói-tó, ahol korszerűsítik az önkormányzati tulajdonú építményeket, és épül egy vízi színpad is a csodálatos környezetben. A beruházásokat 320 millió forintból kell megoldaniuk.


A Nádasd- és Hangony-völgy hat települése kulturális programok rendezésére nyújtott be közös pályázatot. A közösségépítést célzó rendezvények között lesz települési és közös szervezésű is, amelyek lényege a térség lakosai közötti ismerkedés és kapcsolatépítés.

Konzorciumi partnerként részt vesznek továbbá az arlói egészségház rekonstrukciójában és bővítésében, mivel a fogászati ellátást a szomszéd településsel közösen biztosítják a lakosságnak.

Évek óta romlott a „Gyepesi-temető” ravatalozójának állaga, a megsüllyedt épület helyére újat kell építeni. Erre a vis maior keretből sikerült 19 millió forinthoz jutniuk, így belátható időn belül ez a probléma is megoldódik.

Fotó: Lokál
Irány a Gyepes út , amelyből a völgy nyílik – mutatja az útbaigazító tábla

Az egykori bányászlakótelep házai egyre rosszabb állapotba kerülnek, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumához nyújtottak be pályázatot a szegregált lakókörnyezetben élők életminőségének javítására. A befogadott komplex pályázatban helyet kaptak gyermekjóléti elemek, mentálhigiénés képzés és számos más oktatási forma, amelyekben szakemberek segítik a programban részt vevők szemléletváltását. A második fázisban hat szociális bérlakást újítanak fel, a munkálatokban részt kell venniük az ott lakó családok tagjainak is. Továbbá szociális szolgáltató központot is létesítenek, hogy a program végrehajtása során tanultak később se menjenek feledésbe.

A jó hírek mellett gondot jelent Járdánházán a szakképzett munkaerő biztosítása. Pár éve még 304 fő közfoglalkoztatott dolgozott a faluban, idén már csak száz főre adnak be pályázatot. A polgármester örül annak, hogy a térségben sokan találtak munkát, főleg a cégeknél történt béremelés óta jelentkeznek munkanélküliek a munkaerőpiacra. Ennek ellenére folytatják a jól bevezetett uborka- és zöldségtermesztést, de a betonüzem termékeire is van kereslet. Az elvégzendő munkák között sorolja Kovács Gábor a piactér és az ahhoz kapcsolódó parkolók bővítését, a konyha udvarának burkolását, az egészségház impozáns épülete köré pedig kovácsoltvas kerítést építenek. Itt megemlíti, hogy adtak be pályázatot a napköziotthonos szociális konyha felújítására, eszközök vásárlására, energetikai korszerűsítésre, és nagyon bíznak a pályázat sikerében. Közeli terv a település központjában található általános iskola épületkomplexumának energetikai korszerűsítése.

Fotó: Lokál
 A polgármesteri hivatalra energetikai beruházás vár

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.