2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Ózd

Divatos étel a csernelyi derelye

Sikert sikerre halmoz a 32 tagból álló Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesülete. Folyamatban van a derelyeház kialakítása, ami újabb lökést adhat a kezdeményezésnek.

Csernelyben idáig öt derelyefesztivált rendeztek, amelyek sikere túllépte a falu határát. Kézműves termékük a krumplitöltelékes túrós derelye, amellyel bekerültek Borsod-Abaúj-Zemplén megye értéktárába. Emellett elnyerték a Hagyományok – Ízek – Régiók (HÍR) védjegyet, de nincs megállás. Krumplis derelyéjüket szeretnék uniós oltalom alá vetetni, és megcélozták a hungarikum minősítést is.


Fotó: Lokál
A nagy kereslet miatt Derelyeház épül a községben

– Szilvásvárad, OMÉK, megyenap Putnokon, jósvafői lovas napok, MaNDA karácsonyi vásár – hogy csak néhányat említsek az állomásaink közül, ahol elkészítettük a termékünket – foglalta össze az elmúlt év fontosabb mozzanatait Csorba Istvánné Erzsike. Az egyesület elnöke hozzátette, egyre kevesebb hely van az idei naptárban, olyan sok meghívást kaptak. Munka közben előre is tekintenek, három pályázatot adtak be, és ha nyernek, elkészül a derelyeház, ahol bányász- és derelyebemutatót alakítanak ki, és három rendezvényre is kértek támogatást. Emellett a Helyi Értéktár Bizottság kérte a krumplis derelye felvételét az országos értéktárba is.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.