EUR: 321,76 Ft
CHF: 280,45 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Ózd

Divatos étel a csernelyi derelye

Sikert sikerre halmoz a 32 tagból álló Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesülete. Folyamatban van a derelyeház kialakítása, ami újabb lökést adhat a kezdeményezésnek.

Csernelyben idáig öt derelyefesztivált rendeztek, amelyek sikere túllépte a falu határát. Kézműves termékük a krumplitöltelékes túrós derelye, amellyel bekerültek Borsod-Abaúj-Zemplén megye értéktárába. Emellett elnyerték a Hagyományok – Ízek – Régiók (HÍR) védjegyet, de nincs megállás. Krumplis derelyéjüket szeretnék uniós oltalom alá vetetni, és megcélozták a hungarikum minősítést is.


Fotó: Lokál
A nagy kereslet miatt Derelyeház épül a községben

– Szilvásvárad, OMÉK, megyenap Putnokon, jósvafői lovas napok, MaNDA karácsonyi vásár – hogy csak néhányat említsek az állomásaink közül, ahol elkészítettük a termékünket – foglalta össze az elmúlt év fontosabb mozzanatait Csorba Istvánné Erzsike. Az egyesület elnöke hozzátette, egyre kevesebb hely van az idei naptárban, olyan sok meghívást kaptak. Munka közben előre is tekintenek, három pályázatot adtak be, és ha nyernek, elkészül a derelyeház, ahol bányász- és derelyebemutatót alakítanak ki, és három rendezvényre is kértek támogatást. Emellett a Helyi Értéktár Bizottság kérte a krumplis derelye felvételét az országos értéktárba is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.