EUR: 312,97 Ft
CHF: 271,73 Ft
2018. február 25., vasárnap
Géza

Egyéb Nyíregyháza

Don Carlos vendégművészekkel

Elviselhető-e egy trónörökös számára, ha a menyasszonyát a saját apja, a király veszi feleségül? Egyebek mellett erre a kérdésre is választ kapunk, ha megtekintjük a Don Carlos című drámát, amelyet március 10-én mutat be a Móricz Zsigmond Színház.

Szabó Máté, a Miskolci Nemzeti Színház művészeti vezetője első alkalommal rendez Nyíregyházán. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen Szinetár Miklós osztályába járt zenés szakirányon, ám most mégsem Verdi operáját állítja színre nálunk, hanem az eredeti művet, a német klasszika óriása, Schiller örökbecsű darabját.


– Verbálisan nagyon „sűrű” az anyag, öt felvonásból áll, ezért Sediánszky Nóra dramaturggal úgy döntöttünk, hogy Perczel Enikőtől kérünk egy „nyers” fordítást – nyilatkozta a Lokál Extrának. – Ennek alapján lerövidítettük ezt a nagy terjedelmű szöveget, összevontunk szerepeket, s a nyelvezetét is közelítettük a maihoz. A jambikusságtól eltértünk, de úgy, hogy ez a gazdag és bonyolult nyelvi közeget nem teszi tönkre. A címszereplő Horváth Illés, a Pesti Magyar Színház tagja lesz, akivel már dolgoztam Szegeden a Mandragóra című előadásban. Ahogyan Schiller is korábbra helyezte a történetet, úgy gondoltuk, mi is megtehetjük: a napjainkhoz közelebbi időben, a XX. században játszódik majd a darab.

Szabó Máté, a Don Carlos rendezője (Fotó: Lokál)

Közel 230 év telt el a mű keletkezése óta. Mi lehet a titka, hogy ma is előszeretettel tűzik műsorukra a teátrumok ezt a XVI. századi Spanyolországban játszódó drámát? – kérdeztem. Szabó Máté lapunknak elmondta, sok remekmű gondolati és érzelmi forrása megtalálható ebben a darabban. Kombinatív gondolkodást igényel a történet megértése, de a sok politikai ármány és stratégiai fordulatok mellett emberi drámáknak vagyunk tanúi. Gyakori benne a félreértés, a Hamletből ismerős alapkétely, apa–fiú konfliktus… Schiller a történelmi tényeket a romantikus ideálnak megfelelően kezelte, a dráma volt számára a lényeges, nem a történelmi hűség. Don Carlos trónörökös, mégis kirekesztett helyzetben van, ráadásul az apja felesége nem más, mint az ő egykori menyasszonya, aki így most az anyja lett. Ez egy politikai házasság, ami előtt fejet hajt Erzsébet, Carlos azonban olyan, mint egy kitörni készülő vulkán. A feszültség először csak az események mélyén érezhető. A különös történet II. Fülöp idején játszódik, a katolikus elnyomástól szenvedő, hatalma csúcsán lévő Spanyolországban, ahol a diktátor retteg a protestantizmustól, a Posa márki képviselte szabad gondolkodástól, aminek Schiller is híve volt… A dráma közvetlenül a francia forradalom előtt íródott.


A további szerepekben Horváth László Attila, Kosik Anita, Pregitzer Fruzsina, Szabó Márta, Horváth Réka, Illyés Ákos, Szegezdi Róbert, Fellinger Domonkos, István István és Tóth Zolka látható.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.