EUR: 319,53 Ft
CHF: 282,37 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Tatabánya

Dopping, ezúttal botrány nélkül

Amióta eredménykényszer van, azóta dopping is létezik a sportban. A teljesítményfokozók világába tekinthettek be azok az érdeklődők, akik meghallgatták dr. Bakanek György előadását a Vértes Agorájában.

A magyar doppingellenes küzdelem elindítója több, mára legendás sztorit is felelevenített a múltból, de azt is elmondta, manapság milyen módszerekhez nyúlnak azok, akik illegális segítséggel szeretnének erősebbek vagy gyorsabbak lenni.


Amíg régebben voltak felkapott szerek, amelyeket sokan használtak, ez mostanában már teljesen másképp működik – fogalmazott dr. Bakanek György, aki egyben a magyar birkózóválogatott keretorvosa is. – Az elmúlt években már egyénre szabott kemikáliákat gyártatnak, akik megtehetik. Ez igen költséges mutatvány, egy-egy ilyen szernek több tízmillió forint az ára. Fontos hangsúlyozni, hogy ezzel együtt a dopping elleni harc is egyre korszerűbb. Mind a megfigyelések, mind a használt technika terén komoly előrelépést produkáltunk az elmúlt években, évtizedekben. Az elhíresült, ellenőrzést kikerülő módszerek, például hogy donorvizeletet alkalmaztak, ma már használhatatlanok.

A doppingszakértő előadásán igen nagy létszámban voltak ott a Tatabányai Sport Club sportolói és edzői, mind a területre érzékeny, mind a kevésbé érintett sportágak képviselői közül. Többen is kiemelték: bár ők maguk sosem vennének igénybe törvénytelen módszereket, nem árt tisztában lenni a dopping elleni küzdelem jelenlegi állásával.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.