2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Sport

Dr. Szieben László: Ez már nem az én futballom!

Tudták, hogy Szieben László volt első magyar sportoló,akinek egyéni reklámszerződése és külön mez-szponzpora volt? És azt, hogy bejelentésére futball-bundagyanú miatt voltak, akiket egy szombathelyi mellékhelyiségben tepertek a földre a rendőrök? És hogy mi köze van például a Visegrádi Ásványvízhez, vagy épp a 6×6 taxihoz? A ma már önkéntes és korkedvezményes nyugdíjasként az élet örömeit „hajszoló” egykori NB I-es kapus, Ligaelnök majd klubtulajdonos erről, és még sok minden másról is beszélt a a magyar futballal foglalkozó mifocink.com új riportsorozatában.

Védett az NB I-ben, volt magyar bajnok, játszott a második ligában is, sőt, ott is nyert többször bajnokságot, talán a legtöbbszörös magyar ifi-utánpótlás válogatott kapus. Volt magyar kispályás foci válogatott, kapusként 17 gólt szerzett, volt a fociidény felében harmadik a magyar góllövő listán kapusként,ügyvezetője, majd elnöke volt a Magyar Labdarúgó Ligának és a Magyar Hivatásos Labdarúgók Ligájának, egy ideig tulajdonosa volt a Fehérvár FC-nek, valószínűleg ő az egyetlen magyar négydiplomás labdarúgó.


Dr. Szieben Lászlóról ezt talán minden, magyar futballt szerető ember tudja, azt már kevésbé, hogy ő volt az első magyar játékos, első magyar sportoló,akinek először egyéni reklámszerződése és külön mez-szponzpora volt. Jól menő gazdasági-jogi irodájának és különböző üzleti vállalkozásainak köszönhetően már pályafutásának nagy részében sem a futballból volt a legnagyobb bevétele, de bejelentésére bundagyanú miatt voltak akiket egy szombathelyi mellékhelyiségben tepertek a földre a rendőrök. Sőt, egy ideig még egy ismert sportújságíró igazolványa is felfüggesztésre került.

Szieben László ma már önkéntes és korkedvezményes nyugdíjasként az élet örömeit „hajszolja” (Fotó: mifocink.com)

És bár Szieben Lászlót sokan, mint az NB I-ben szereplő Csepel kapusaként ismerik, ő igazából a Budapesti Honvédban nevelkedett, sőt, a kispesti csapat tagjaként magyar bajnoknak vallhatja magát.
– Valóban a csapat 1980-ban bajnok lett és én is tagja voltam a keretnek. Abban az évben,amikor a csapat 1980-ban magyar bajnokságot nyert, mellettem még négy  utánpótlás játékos – Bozsik, Supka, Grósz, Détári – kapott felnőtt szerződést, és bár Bozsik végül a Pénzügyőrbe szerződött, mi négyen a csapatnál maradtunk, így végül kerettagként Gujdár és Menyhárt Kálmán mellett magyar bajnok lettem. Még érmet is kaptam – mondta a mifocink.com-nak Szieben a kezdetekről.


A bajnoki cím után az első néhány év nem túl sok meccset, és nem túl sok sikert hozott a kapusnak. Legalábbis, ha a pályán elért eredményeket nézzük, de Sziebenről már fiatal korábban kiderült, hogy a tárgyalóasztal mellett igen jó szerződéseket tud kötni.

Persze, előtte még bevonult katonának.
– Mivel élsportoló voltam, másfél évből csak fél évre kellett bevonulnom – legalábbis elsőre így volt. Utána Zalaegerszeg csapatához kerültem, és pesti srácként azt hittem, sokat fogok védeni. Nem így történt. A bajnokság elején nem jöttek az eredmények, Szőcs mester pedig kijelentette: „ki fogja szürni a pesti csibészeket a csapatból”. Körbenéztem, ketten voltunk Kanász Józsival Pestiek…

Szieben ettől még kitöltötte egy éves szerződését, majd úgy volt, hogy Mészáros Bubu helyére, a Vasasba szerződik.
– Ekkor azonban kiderült, hogy a Honvédség erősebb fórum, mint az MLSZ, így újra bevonultattak a maradék egy évre. Szentendrére, újra a honvéd ifi után Faragó Lajos bácsi keze alá kerültem a katona csapathoz, ahol minden olyan előnyt megkaptam, amit egy egyetemista, egy gyerekes, futballista katona abban az időben megkaphatott.

Szentendre után pedig következett az Újpest, ahol…
– No igen, ekkor terjedt el rólam az a mondás, hogy focizni, védeni ugyan nem tudok, de szerződést kötni igen. Büszke vagyok rá, a mondat második része teljesen igaz volt, az elejére pedig természetesen rácáfoltam. Az akkori Újpestben én voltam az első olyan játékos, aki nem lakás használatot, hanem megvásárlás lehetőségét kértem és kaptam. De az is csak egy darabig volt titok, hogy Újpesten,a kispadon ülve sokszor jobban kerestem, mint a csapatban, kezdőként játszó, nálam sokkal jobb futballisták, hiszen olyan szerződésem volt, hogy a vezetőedző prémiumának 75 százalékát kaptam meg. Akkor csak az akkori újpesti válogatott futballisták (Törőcsik, Fekete, Tóth Jokka, Szendrei, Kovács Józsi, Kardos, …) kerestek talán a válogatott miatt összességében jobban, mint én, pedig nagyon jó játékosok voltak akkoriban Újpesten.

Szieben László emellett őszintén vallott arról, milyen előnyős szerződést kötött és  lett a Csepel meghatározó játékosa, minként lehet, hogy pályafutása közepén vállalkozásaink köszönhetően már többet keresett a civil életben, mint a futabllpályán, miként adott 3000 embernek munkát, miért és hogyan lett előbb a Magyar Labdarúgó Liga vezetője, majd a Fehérvár FC tulajdonosa, de azt is elmondja, miért fordított hátat a magyar futballnak, mit gondol a mostani helyzetről, no és arról, miként éli most életét. A mifocink.com teljes, exkluzív interjúját ide kattintva tudják elolvasni

Kapcsolódó Cikkek