2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Belföld

Durvul! Tavasz helyett, mínusz 20 fokot jósolnak

Sajnos az még biztosan kijelenthető,az elkövetkező napokban nem kacsint ránk a tavasz, ugyanis a hét közepéig még a hétfőinél is dermesztőbb hidegre kell számítani. Kékesen megdőlt a hideg rekord, az éjjeli menedékhelyek pedig pótágyakkal készülnek a rászoruló melegedőknek, akár mínusz 20 fokra is számíthatunk. Beköszönt a farkasordító hideg.

Folytatódik a lehűlés, csütörtökön, a tavasz első napján néhol mínusz 20 Celsius-foknál is hidegebb lehet, azután viszont melegedés kezdődik, a hét végén helyenként plusz 9 fok is lehet. A Menhely Alapítvány igazgatója közölte, hogy az utcára kényszerülők számára van még hely az éjjeli melegedőkben, akár pótágyat is biztosítanak, csak hogy senki ne töltse szabadban az éjszakát. A rendkívüli hidegre tekintettel a Menhely Alapítvány egy plusz krízisautót is működtet az éjszakai órákban, hogy minél több ember kaphasson szakszerű segítséget.


Jöhet a hó is

Következő napokban szinte minden megyében havazásra, a nagy erejű széllökések miatt pedig hófúvásokra számíthatnak a közlekedők. Hétfőn a nap második felében dél felől kezdődő havazás érinthet az éjjeli órákra nagy területet, majd kedden az ország nagy részén ismét lehullhat pár, délen akár több centi friss hóra is számíthatunk. A hóval borított tájakon az erős szél vasárnap és hétfőn is hordhatja a havat. Vasárnap este főként a Nyugat-Dunántúlon és a Dunántúli-középhegységben lehet hófúvásra számítani, hétfőn már az Alföld déli részén is hordhatja a friss havat a szél.
A meteorológiai szolgálat hétfőre a hófúvás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést.

Kedden sokfelé várható hószállingózás, havazás, nagyobb mennyiség az ország déli felén hullhat. Élénk, nyugaton és északkeleten erős lesz a szél, hófúvásra is számítani kell. A hajnali -14, -6 fok után a csúcshőmérséklet mindössze -9 és -3 fok között alakul.


Szerdán nyugaton naposabb, máshol még felhősebb idő várható. Kisebb havazás, hószállingózás délen és keleten még előfordulhat. Reggel -19, -8, nappal -9, -3 fok várható. Nyugaton és keleten, északkeleten még élénk lesz az északias szél.

Csütörtökön napos, de fagyos idő hajnalban nyugaton, délnyugaton -20, -22 fok is lehet. A délkeleti szél északnyugaton megélénkülhet. Péntek hajnalban dél-délnyugat felől havazás kezdődhet, melyet napközben délen, délnyugaton fagyott eső, ónos eső válthat fel. Az élénk keleties szélben még marad a fagyos idő – írja az időkép.hu

A hétvége felé már kisebb felmelegedésre számíthatunk, ugyanis szombatra és vasárnapra virradóan a hőmérséklet már elérheti a plusz fokokat is.

Kékesen rekord hideg volt

Kékestetőn a nappali maximum is mínusz 10 fok alatt volt vasárnap, ezzel megdőlt a legalacsonyabb maximumhőmérséklet napi rekordja – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

A meteorológiai szolgálat már reggel Facebook-oldalán azt írta: vasárnap volt a mostani tél eddigi leghidegebb reggele. Országos átlagban is mínusz 9 fok alatt voltak az értékek. A leghidegebb Kékestetőn volt, ott mínusz 17,2 fokig hűlt a levegő.
Kékestetőn napközben sem sokat melegedett a levegő, csupán mínusz 11,1 fokig emelkedett a hőmérséklet. Mostanáig a február 25-ei legalacsonyabb maximum-hőmérsékleti rekord mínusz 9,2 fok volt, amelyet ugyancsak Kékestetőn mértek 1986-ban.

Figyelem! Rájuk fokozottabb veszélyt jelent az extrém hideg

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló pár fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak. Az erős fagy miatt öltözzünk rétegesen, éjszaka hosszabb időt ne töltsünk a szabadban – írja az OMSZ.

 

A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálata folyamatosan fogadja a bejelentéseket, ha Ön tud veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről kérjük hívja a +36 1 338 4186-os telefonszámot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminisztert választotta a Figyelő a 2018-as Év emberének. A lap szerint a díjat azzal érdemelte ki a külügyminiszter, hogy ellentmondást nem tűrő kiállásának köszönhetően jelentősen nőtt Magyarország külpolitikai mozgástere.

 • Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Rekordsebességgel terjednek az interneten azok a fotók és rövid videók, amelyek megörökítették, hogyan szállta meg rendszeresé váló “tettestársával”, Szél Bernadettel az MTVA székházát ismét, de ezúttal közkinccsé tett lyukas zoknijában az ellenzéki performanszok állandó főszereplője, Hadházy Ákos független képviselő.

 • Munkamorál

  Munkamorál

  Nem szaladnék bele ebbe a túlóratörvény pofonba (ajtóba), de azért halkan megjegyzem: nem igazán értem, hogy mi itt a probléma.