EUR: 329,88 Ft
CHF: 300,10 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Belföld

Durvul! Tavasz helyett, mínusz 20 fokot jósolnak

Sajnos az még biztosan kijelenthető,az elkövetkező napokban nem kacsint ránk a tavasz, ugyanis a hét közepéig még a hétfőinél is dermesztőbb hidegre kell számítani. Kékesen megdőlt a hideg rekord, az éjjeli menedékhelyek pedig pótágyakkal készülnek a rászoruló melegedőknek, akár mínusz 20 fokra is számíthatunk. Beköszönt a farkasordító hideg.

Folytatódik a lehűlés, csütörtökön, a tavasz első napján néhol mínusz 20 Celsius-foknál is hidegebb lehet, azután viszont melegedés kezdődik, a hét végén helyenként plusz 9 fok is lehet. A Menhely Alapítvány igazgatója közölte, hogy az utcára kényszerülők számára van még hely az éjjeli melegedőkben, akár pótágyat is biztosítanak, csak hogy senki ne töltse szabadban az éjszakát. A rendkívüli hidegre tekintettel a Menhely Alapítvány egy plusz krízisautót is működtet az éjszakai órákban, hogy minél több ember kaphasson szakszerű segítséget.


Jöhet a hó is

Következő napokban szinte minden megyében havazásra, a nagy erejű széllökések miatt pedig hófúvásokra számíthatnak a közlekedők. Hétfőn a nap második felében dél felől kezdődő havazás érinthet az éjjeli órákra nagy területet, majd kedden az ország nagy részén ismét lehullhat pár, délen akár több centi friss hóra is számíthatunk. A hóval borított tájakon az erős szél vasárnap és hétfőn is hordhatja a havat. Vasárnap este főként a Nyugat-Dunántúlon és a Dunántúli-középhegységben lehet hófúvásra számítani, hétfőn már az Alföld déli részén is hordhatja a friss havat a szél.
A meteorológiai szolgálat hétfőre a hófúvás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést.

Kedden sokfelé várható hószállingózás, havazás, nagyobb mennyiség az ország déli felén hullhat. Élénk, nyugaton és északkeleten erős lesz a szél, hófúvásra is számítani kell. A hajnali -14, -6 fok után a csúcshőmérséklet mindössze -9 és -3 fok között alakul.


Szerdán nyugaton naposabb, máshol még felhősebb idő várható. Kisebb havazás, hószállingózás délen és keleten még előfordulhat. Reggel -19, -8, nappal -9, -3 fok várható. Nyugaton és keleten, északkeleten még élénk lesz az északias szél.

Csütörtökön napos, de fagyos idő hajnalban nyugaton, délnyugaton -20, -22 fok is lehet. A délkeleti szél északnyugaton megélénkülhet. Péntek hajnalban dél-délnyugat felől havazás kezdődhet, melyet napközben délen, délnyugaton fagyott eső, ónos eső válthat fel. Az élénk keleties szélben még marad a fagyos idő – írja az időkép.hu

A hétvége felé már kisebb felmelegedésre számíthatunk, ugyanis szombatra és vasárnapra virradóan a hőmérséklet már elérheti a plusz fokokat is.

Kékesen rekord hideg volt

Kékestetőn a nappali maximum is mínusz 10 fok alatt volt vasárnap, ezzel megdőlt a legalacsonyabb maximumhőmérséklet napi rekordja – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

A meteorológiai szolgálat már reggel Facebook-oldalán azt írta: vasárnap volt a mostani tél eddigi leghidegebb reggele. Országos átlagban is mínusz 9 fok alatt voltak az értékek. A leghidegebb Kékestetőn volt, ott mínusz 17,2 fokig hűlt a levegő.
Kékestetőn napközben sem sokat melegedett a levegő, csupán mínusz 11,1 fokig emelkedett a hőmérséklet. Mostanáig a február 25-ei legalacsonyabb maximum-hőmérsékleti rekord mínusz 9,2 fok volt, amelyet ugyancsak Kékestetőn mértek 1986-ban.

Figyelem! Rájuk fokozottabb veszélyt jelent az extrém hideg

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló pár fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak. Az erős fagy miatt öltözzünk rétegesen, éjszaka hosszabb időt ne töltsünk a szabadban – írja az OMSZ.

 

A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálata folyamatosan fogadja a bejelentéseket, ha Ön tud veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről kérjük hívja a +36 1 338 4186-os telefonszámot.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Hétfőn megkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka. A kormányfő értékelő beszédet tartott, melyben beszámolt arról, hogy a kormány minden polgármesterrel együttműködik, valamitn szóba kerültek a környezetvédelem fontosabb kérdései is.

  • További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    A hajnali után további melegrekordok dőltek meg hétfőn. Az új országos napi rekord 28 Celsius-fok lett – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-t.