EUR: 313,80 Ft
CHF: 276,38 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Életmód

E-matrica: Idén sem kifizetődő a feledékenység

Az útdíjfizetési szabályozás alapjait érintő változások léptek életbe január 1-jén. A fontosabb rendelkezések közé tartozik a pótdíj-maximalizálás szabályainak átalakítása, a pótdíjfizetési határidők meghosszabbítása és a kedvezményes különbözeti pótdíj bevezetése.

A díjrendelet módosításának  célja, hogy megszűnjenek azok az adminisztratív buktatók, amelyek a jóhiszemű, a szolgáltatásért fizetni hajlandó úthasználók figyelmetlenségét és tájékozatlanságát szankcionálták. A rendszer felhasználóbarát átalakítása összhangban van a szolgáltató és a kormányzat stratégiájával.


Fontosabb változások:

  1. A pótdíj-maximalizálás szabályainak átalakítása

2. A pótdíjfizetési határidők meghosszabbítása


3. A kedvezményes különbözeti pótdíj bevezetése

4. A nagycsaládosok kedvezményét igénybe vehetők körének kiszélesítése

5. A felhajtást követően még 60 percig  megvásárolható az úthasználati jogosultság

A jogosultságok bármikor beszerezhetők a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ)  Zrt. honlapján, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, valamint a társaság ügyfélszolgálati irodáiban, saját értékesítési pontjain és viszonteladó partnereinél. Az e-matricákat a felsoroltak mellett a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladó partnereinél online, SMS-ben és mobilalkalmazás segítségével is meg lehet vásárolni.

 

Tavaly jól fogyott!

A 2017-ben eladott több mint 13,9 millió e-matrica 7,8 százalékkal haladta meg az előző évi, 2016-os darabszámot. A növekedés hátterében a hazai díjköteles úthálózat forgalmának erősödése, valamint az autósok egyre javuló jogkövető magatartása áll. Az éves és a megyei jogosultságot érdemes kiemelni, hiszen ezeknél átlagon felüli emelkedés tapasztalható. Előbbiből mintegy 12,2, utóbbiból 13,65 százalékkal vásároltak többet az autósok.

– Az éves és a megyei e-matricák értékesítési darabszámainak erőteljes növekedéséből arra következtetünk, hogy a járművezetők az elmúlt években tudatosabbá váltak, miközben egyre inkább tisztában vannak lehetőségeikkel a díjköteles úthálózat használatát illetően. Az adatokból az is egyértelműen kiderül, hogy a három évvel ezelőtt bevezetett megyei jogosultság sikeres termék, és egyre többen használják ki az általa nyújtott előnyöket – mondta Bartal Tamás, a NÚSZ igazgatóságának elnöke, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. A külföldiek 2017-ben is jelentős, mintegy 44 százalékos arányt képviseltek az értékesítési adatokban, ami kis emelkedés a 2016-os 42,2 százalékhoz képest.

– Minden arra utal, hogy az e-matrica-eladási adatok növekedési üteme 2018-ban tovább fokozódhat. Ennek oka, hogy az emberek többet autóznak, nő az új autók értékesítése és az áruforgalom is. A matricaértékesítés felfutása egyértelmű jele a magyar gazdaság növekedésének, hiszen az ország gazdasági teljesítménye, ezen belül is az ipari termelés volumene erős, mintegy 80 százalékos korrelációt mutat az útdíjbevételek alakulásával. Ezt a NÚSZ által végzett korábbi kutatási eredmények is alátámasztják – mondta Börzsei Tibor, a társaság vezérigazgatója.

Kapcsolódó Cikkek