2018. szeptember 22., szombat
Móric

Aktuális

Egyedülálló “gyomorüzemük” révén tudják megemészteni a fát a termeszek

A gyomrukban lévő egyedülálló mikroorganizmusok milliói alkotta “belső üzemük” révén emésztik meg a fát, a termőföldet és az egyéb anyagokat a termeszek – állapították meg a Sydney-i Egyetem kutatói.

A Current Biology című szaklapban közölt tanulmány vezető szerzője, Nathan Lo szerint a termeszek gyomrában lévő minden egyes mikroba “olyan, mint egy apró gépezet egy komplex gyárban, amely a fát és a levegőt cukorrá, valamint fehérjévé alakítja. A szakember szerint ez a “belső üzem” a termeszek testtömegének kétharmadát teszi ki.


A kutatók DNS-szekvenálást – a DNS-t alkotó alapegységek sorrendjének meghatározása, vagyis a szervezet genetikai alapprogramjának megállapítása – hajtottak végre a termeszek gyomrában lévő mikrobákon és összevetették azokat a Földön megtalálható összes többi típusú, köztük a mezőgazdasági és ipari növényekből származó mikroorganizmusokkal.

“Az eredményeink szerint a termeszek gyomrában élő mikroorganizmusok többsége sehol máshol nem fordul elő a természetben, és kifejezetten arra specializálódtak, hogy segítsék a termeszeket a faanyagok megemésztésében, amelyre csak nagyon kevés állat képes” – mutatott rá Lo.

A szakemberek szerint ez a lenyűgöző emésztési képességük segítette hozzá ezeket az apró, ám széles körben elterjedt állatokat ahhoz, hogy az állatvilág “nehézsúlyú képviselőivé” váljanak.

“Annak megértése, hogy a termeszek miként képesek cukrokat előállítani a fából és egyéb biológiai úton létrejövő szerves anyagokból, hasznos tudást jelenthet a fenntartható bioüzemanyagok előállításában is” – jegyezte meg a professzor.

Kapcsolódó Cikkek