2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb XVIII.kerület

Egyéves az imrei könyvtár

Egy éve költözött az imrei könyvtár a Pestszentimrei Közösségi Házba, ezt alaposan megünnepelték a múlt csütörtökön. Lackfi Jánost kapitánnyá avatták, de a legkreatívabb gyerekeket is díjazták.

Egy évvel ezelőtt került át a Nagykőrösi útról a PIK-be a jól felszerelt gyermekkönyvtár. A jubileumi ünnepséget január 25-én tartották, amelyen megjelent a kerület és a főváros vezetésén túl a gyerekek kedvenc költője, írója, Lackfi János is. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese ünnepi beszédében kiemelte, hogy dicséret jár a kerület vezetésének, amiért a helyi gyerekek számára egy izgalmas és értékes kulturális teret hozott létre egy évvel ezelőtt, ami azóta igazolta létjogosultságát – tájékoztatott az önkormányzat. – Külön öröm, hogy igen gyümölcsöző az együttműködés a kerület és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár között, és azt kívánom, hogy még hosszú évekig így legyen, és minél többen töltsenek itt boldog, hasznos órákat a kis olvasók.


Mostantól Lackfi János a kapitány (Fotó: Máté Krisztián)

Ughy Attila polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy könyvtárban lenni jó, ahol csendben elmélyedhetünk.

– Azon a helyen vagyunk – tette hozzá –, ahol az idő megáll, egyszerre vakációzhatunk és utazhatunk a könyvek közt. Felelősek vagyunk a magyar nyelvért és a jövő generációja fejlődéséért, amelynek ez az egyik leghasznosabb színhelye. Az új könyvtár létrehozása példaértékű, amelyet az önkormányzat húszmillió forinttal támogatott. A kerület kincse a közösség és ez az új közösségi tér.


Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója végezetül arról beszélt, hogy ez a sikeres év igazolta, érdemes volt átköltözni egy modernebb épületbe, ahová szívesebben járnak a gyerekek, de a felnőttek is. A beiratkozások azt bizonyítják, hogy egyharmaddal megnőtt az új könyvtártagok száma az előző helyhez képest és átlépte az ezres határt.

A gyerekek kalózosat is játszhatnak a könyvtárban lévő hajón (Fotó: Máté Krisztián)

Egy kulturális intézmény ünnepségén nem maradhatott el a kulturális program, a Gyöngyszem Óvoda Méhecske csoportja kis műsorral színesítette az ünnepet, míg Lackfi János előadta Egy kalóz emlékiratai című versét, majd átadták a Röpülj hajó! rajzpályázat helyezettjeinek és a kalóztörténet írásában jeleskedőknek a díjakat. Az év olvasója díjat Kocsis Luca (Táncsics Általános Iskola) nyerte. A könyvtár kapitányának Varró Dániel után idén Lackfi Jánost választották.

Egyharmaddal nőtt a beiratkozók száma (Fotó: Máté Krisztián)

A legkreatívabbak

Röpülj hajó!

1. Végh Lilla (Varázsfelhő Magánóvoda)

2. Kelemen Bernadett (Gyöngyszem)

3. Kiss Virág Elvira (Tarka.barka)

Különdíj: Papp Nóra (Hétszínvirág)

Kalóztörténet:

1. Palicsek Noémi ((Szenczi Molnár Albert Általános Iskola)

2. Popp Emma Boróka (Karácsony Sándor Rózsatéri Általános Iskola)

3. Girászi Botond (Szenczi Molnár Albert Általános Iskola)

Különdíj: Ocskai Kamilla (Táncsics Német Nemzetiségi Általános Iskola)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.