2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Zalaegerszeg

Egyre több az influenzás megbetegedés

Influenzás tünetek esetén kerülni kell a zsúfolt helyeket
Fotó: Inhof András

Az elmúlt hetekben egyre többen fordultak orvoshoz lázzal és felső légúti tünetekkel, érezhető a betegek számának emelkedése.

– Mindez azt mutatja, Zalaegerszeghez is közelít az influenzajárvány –mondta el lapunknak dr. Gergye Ferenc  háziorvos. A legfontosabb a megelőzés, a legbiztosabb az oltás, ha nem oltattuk be magunkat akkor lényegesen nagyobb esélyünk van arra, hogy elkapjuk a betegséget.


A háziorvos azt tanácsolja, hogy lehetőség szerint kerüljük azokat a helyeket, ahol tömeg van, hiszen az influenzavírus orron és szájon keresztül jut a szervezetbe, ami meghatározza a  védekezési lehetőségeket, azaz hordjunk szájkendőt, maszkot – javasolja az orvos. A személyi higiénés szabályok betartása is nagyon fontos, például a gyakori fertőtlenítő kézmosás, főleg étkezések előtt. Amennyiben mégis megfertőződtünk, nem szabad lábon kihordani a betegséget, mivel több lesz a szövődménye, hanem sok pihenést, bő folyadékot és könnyű étkezést ajánl az orvos, illetve a lázcsillapítás mellőzését, kivéve csecsemőknél, időseknél és tartós betegségben szenvedőknél.

Ha nem tesszük meg, akkor szövődményként akár tüdő- vagy arcüreggyulladás, légúti, keringési problémák is kialakulhatnak. A láz influenza esetén is a szervezet védekezőképességét aktiválja, rutinszerű csillapításával a járvány és az egyén szempontjából is csak rosszat teszünk vele –tette hozzá. Dr. Bicsák Lajos gyermekorvos is tapasztalta a betegek számának növekedését, elsősorban vírusos, meghűléses tünetekkel érkeznek hozzá, ám az elmúlt napokban már napi 5–8 fő között volt a magas lázzal érkező influenzás gyermekek száma.


A gyermekek között halmozódás figyelhető meg, napi 6-8 új páciens jelentkezik ellátásra
Fotó: Inhof András

Lapunk információi szerint volt olyan óvodai csoport a városban, ahol 28 kisgyermekből csak hatan maradtak egészségesek. Amíg nincs tényleges járvány, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház nem rendel el látogatási tilalmat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.