EUR: 318,13 Ft
CHF: 280,07 Ft
2019. február 15., péntek
Georgina, Kolos

Külföld

Elérték a mentőegységek a szerencsétlenül járt iráni repülő roncsait

A kutatócsapatok megtalálták az Iran Aseman Airlines nevű légitársaság vasárnap lezuhant repülőgépét – közölte a Press TV angol nyelvű iráni hírtelevízió hétfőn.

A mentőegységek pirkadat előtt érték el a szerencsétlenség helyszínét. Az időjárási viszonyok javultak, így egy helikopter is csatlakozott a kereséshez. A kutatásban 150 profi hegymászó is részt vesz – írta az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség.


A légitársaság szerint az ATR-72 típusú, két turbólégcsavaros gép mind a 60 utasa és a személyzet hat tagja is életét veszítette. Az IRNA állami hírügynökség szerint 59 utas volt a gépen, mert valaki lemondta az utat.

Az EP3704-es számú járat a teheráni Mehrábád repülőtérről tartott az ország délnyugati részén fekvő Jászúdzs városába, és Szemírom közelében, a fővárostól mintegy 620 kilométerre délre csapódott a földbe egy hegyvidéki területen. A baleset oka a ködös időjárás lehetett.

Az olasz-francia fejlesztésű, regionális utakhoz használt gépet az 1980-as években tervezték.

Az elmúlt évtizedek szankciói miatt Irán a legtöbb repülőalkatrészhez képtelen volt hozzájutni, az iráni légitársaságok gépparkja elöregedett, és emiatt már több baleset is történt. Az iráni atomprogramról 2015-ben kötött megállapodás után azonban a büntető intézkedések nagy részét feloldották, és Teherán nem sokkal később repülőgépek tucatjaira adott le megrendelést nyugati gyártóknak.

Kapcsolódó Cikkek