2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

PR

Elő a kockás füzettel! Tervezze meg háztartási költségvetését egész évre!

Elő a kockás füzettel!

Tervezze meg háztartási költségvetését egész évre!


Februárra a legtöbb újévi fogadalomra már csak a lelkiismeret-furdalásunk emlékeztet. Ha az ember nem elég elszánt és következetes, ráadásul elhatározását nem előzte meg alapos mérlegelés, a lelkesedés is hamar alábbhagy. Pedig ennek nem kell törvényszerűen így lennie! Soha nincs késő, hogy az ember kézbe vegye élete valamely területét, és tudatos tervezéssel javítson lehetőségein.

Pénzügyeinek kezelése tipikusan ilyen terület. Ha eddig úgy érezte, nem volt kellően körültekintő az anyagiak terén, itt az ideje, hogy saját pénzügyei szakértőjévé képezze magát. Az alapok elsajátításában ráadásul most szakértő támogatást is kaphat a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátorától, amely segíthet átgondolni a pénzügyi tervezés legfontosabb szempontjait, hogy háztartása költségvetését kiegyensúlyozottan alakíthassa ki.


Első lépésként vegye számba azokat a céljait, amelyek anyagi ráfordítást igényelnek. Ne csak rövid távra tervezzen, hanem egész évre, vagy akár azon túlmutatóan is. Ehhez még különösebb szakértelemre sincs szüksége, csupán egy kockás füzetre, egy hétköznapi Excel-táblázatra, vagy éppen a Pénzügyi Navigátor Háztartásiköltségvetés-számító programjára, amely átláthatóvá teszi a bevételi és a kiadási oldalt egyaránt. Vegye számba havi rendszeres jövedelmét, vagy egyéb bevételeit, a rezsi és a megélhetés átlagos költségeit, és minden további szóba jöhető tételt.

Fontos, hogy ne feledkezzen meg a takarékoskodásról sem. Ha megteheti, tervezzen be egy fix havi megtakarítást. Ez egyfelől vésztartalékként szolgálhat, a nem várt kiadásokat – például háztartási nagygépek szervizelését – fedezheti belőle, másfelől közelebb viheti a nagyobb befektetést igénylő céljaihoz.

Érdemes gondolni az év azon időszakaira is, amikor általában alaposan a zsebébe kell nyúlnia: ilyen a gyermekes családok esetében az iskolakezdés vagy a karácsonyi időszak. Megtakarításai hasznosítása szempontjából számolnia kell olyan nagyobb kiadásokkal is, mint amilyen egy külföldi utazás vagy egy régóta esedékes lakásfelújítás. Ha ezeket fix eseményként rögzíti 2018-as naptárában, máris jobban átlátja lehetőségeit, és szükség esetén korrigálhatja kiadásait.

Az év első hónapjaiban még nem késett el azzal, hogy felvegye a fonalat és a háztartási költségvetés elkészítésével kiszámíthatóbbá tegye családja eseményeit. Így céltudatosabban valósíthatja meg terveit és kevésbé lesz kitéve a váratlan helyzeteknek.

A háztartási kiadások megtervezésével kapcsolatban számos tanácsot és tippet találhat a Pénzügyi Navigátor www.mnb.hu/penzugyinavigator címen elérhető honlapján.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cooky: Hiszek a számmisztikában

    Cooky: Hiszek a számmisztikában

    Cooky hiszi, hogy egész életét végigkíséri a szerencse, ezért is olyan jókedvű és vidám személyiség. Hisz a számisztikában, a négyes a szerencseszáma.

  • Papír helyett eRecept

    Papír helyett eRecept

    2017. november 1-jétől működik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az egészségügyi intézmények ide töltik fel a betegek ellátása során keletkező összes dokumentumot.