2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Székesfehérvár

Elverték a tikokat

Farsangbúcsúztató tikverőzést rendeztek február 13-án a Fehérvár melletti Mohán. A falucska apraja-nagyja ott volt, de a környező településekről is sokan érkeztek – az iskolások és az óvodások például busszal jöttek.

A színes holmikba öltözött emberek betérnek minden házba és udvarba, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást Fotó: K. Mátyás Bertalan

A mohai népszokás legismertebb eleme a névadó „tyúkverés”, ami valójában nem is az. A beöltözött emberek, a maskarák, köztük a „szómatörök” a tyúkok fenekét a furkósbotjukkal jelképesen megütögetik. Ennek indoka állítólag az, hogy a szárnyasok termékenyek legyenek. Ezt követően be is kormozzák a madarakat, mint ahogy a bámészkodókat is. Erre a maskarákat kísérő babos kendős, kosarat cipelő tojásszedő lánynak öltözött fiatal férfiak menete vállalkozik. A színes holmikba öltözött emberek betérnek minden házba és udvarba, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást. A háziak idén is sonkaszeletekkel, kolbásszal rakták meg a tojásszedők kosarait, friss farsangi fánkkal, kávéval, üdítővel, borral vendégelték meg őket.


A néprajzosok szerint a tikverőzés története a török időkig vezethető vissza és Pesovár Ferenc neves néprajzkutató vetette papírra – a szokást 2011 szeptemberében felvették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.