EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Székesfehérvár

Erős fehérvári kapcsolat

Spiró György Kossuth-díjas író, költő, irodalomtörténész és műfordító volt a székesfehérvári Vörösmarty Mihály megyei könyvtár vendége a magyar széppróza napján. Kiderült: a művész erősen kötődik a városhoz.

Spiró György Kossuth-díjas írót Czinki Ferenc kérdezte Fotó: József Lipót

Édesanyja, aki színész volt, Fehérváron született. Először mégis csak húszévesen, 1966-ban járt a városban – mondta. Szívesen emlékezett a városból azóta elköltözött művészettörténész házaspárra, Kovács Péterre és Kovalovszky Mártára, akik akkoriban kezdték megszervezni országos, de gyakran nemzetközi érdeklődésre számot tartó kiállításaikat, ahol a Kádár-rendszer által üldözött vagy csak elhallgatott művészek mutatkozhattak be.


Új regénye miatt utánanézett az 1945-től 1948-ig tartó időszaknak, kiderült számára, hogy nem volt eleve eldöntve, hogy szovjet típusú diktatúra következik-e utána vagy valami egyéb. Nagy volt a káosz, végül Sztálin döntött, akinek szabad kezet adtak a nyugatiak. Szerinte sokan megszépítik ezt az időszakot, pedig nem volt más, mint átmenet egyik diktatúrából a másikba – avatott be az alkotói titkokba.

Az író, akit Czinki Ferenc kérdezett, a népes közönségnek felolvasta három novelláját; a Kertész Imréről és első feleségéről, Vas Albináról szólót, a saját tapasztalataiból írt Szomszéd és A módszer című írásait.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.