2018. október 16., kedd
Gál

Egyéb Székesfehérvár

Erős fehérvári kapcsolat

Spiró György Kossuth-díjas író, költő, irodalomtörténész és műfordító volt a székesfehérvári Vörösmarty Mihály megyei könyvtár vendége a magyar széppróza napján. Kiderült: a művész erősen kötődik a városhoz.

Spiró György Kossuth-díjas írót Czinki Ferenc kérdezte Fotó: József Lipót

Édesanyja, aki színész volt, Fehérváron született. Először mégis csak húszévesen, 1966-ban járt a városban – mondta. Szívesen emlékezett a városból azóta elköltözött művészettörténész házaspárra, Kovács Péterre és Kovalovszky Mártára, akik akkoriban kezdték megszervezni országos, de gyakran nemzetközi érdeklődésre számot tartó kiállításaikat, ahol a Kádár-rendszer által üldözött vagy csak elhallgatott művészek mutatkozhattak be.


Új regénye miatt utánanézett az 1945-től 1948-ig tartó időszaknak, kiderült számára, hogy nem volt eleve eldöntve, hogy szovjet típusú diktatúra következik-e utána vagy valami egyéb. Nagy volt a káosz, végül Sztálin döntött, akinek szabad kezet adtak a nyugatiak. Szerinte sokan megszépítik ezt az időszakot, pedig nem volt más, mint átmenet egyik diktatúrából a másikba – avatott be az alkotói titkokba.

Az író, akit Czinki Ferenc kérdezett, a népes közönségnek felolvasta három novelláját; a Kertész Imréről és első feleségéről, Vas Albináról szólót, a saját tapasztalataiból írt Szomszéd és A módszer című írásait.

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.