2019. február 22., péntek
Gerzson

Belföld

Európába költözne Afrika harmada

Az európai politikusok nem ismerik fel a migráció okozta demográfiai problémát – figyelmeztet blogbejegyzésében Zsiday Viktor ismert befektetési tanácsadó. Azt mondja a szakember: Afrika megállíthatatlan népességnövekedése veszélyezteti az európai társadalmakat.

„Orbán Viktornak demográfiailag teljesen igaza volt évértékelőjében” – szögezi le az Európa jövőjét népességi-gazdasági szempontból elemző blogbejegyzésében Zsiday Viktor népszerű befektetési tanácsadó. A szakember arra figyelmeztet, hogy a hosszú távú gazdasági-társadalmi folyamatok egyik legfontosabb meghatározója a demográfia alakulása, mert ha annak jellemzői „pályára állnak”, utána már rendkívül nehéz változtatni a folyamatokon.


Zsiday szerint az európai mainstream politikusok nem ismerik fel a veszélyt Fotó: Origo

Bár a 2017-es évről egzakt adatok még nem állnak rendelkezésre, 2015–2016-ban több mint 2,5 millió bevándorló érkezett Európába, az ENSZ migrációs becslései szerint viszont Afrika népessége 2050-re megduplázódik, és a jelenlegi trendeket figyelembe véve minden harmadik afrikai gondolja úgy, hogy majd Európában találja meg boldogulását.

„Nigéria a világ harmadik legnépesebb országa lesz. Nyilvánvaló, hogy ha nem tudnak az afrikai országok nagyon gyorsan modernizálódni (és egyelőre szociokulturálisan nem nagyon látszik, hogy be tudnák járni a kínai, koreai vagy japán utat), akkor iszonyatos mennyiségű ember fog megpróbálni jobb megélhetést keresni, méghozzá nyilván a »közeli« Európában” – figyelmeztet a közgazdász, aki azt is hozzáteszi: „… és ezt az európai társadalmak nem nagyon tudják és akarják kezelni majd. Amíg ezt a problémát az európai mainstream politikusok nem ismerik fel és el, addig az europopulista vonal egyre erősödni fog, teljesen jogosan”.


Az Európába érkező migránsok túlnyomó többsége fiatal férfi, ez átírja Európa demográfiáját
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Mindehhez hozzájárul Zsiday szerint, hogy az elöregedő és csökkenő népességű Európában a GDP akár évtizedekig stagnálhat, ez pedig azt jelenti, hogy sok európai ország számára az államadósság nem lesz visszafizethető.

„Demográfiailag tehát Európának eléggé rosszak a kilátásai: elöregedés, elinflálás és a gazdasági bevándorlók várhatóan egyre fokozódó nyomása. Európa előtt két út áll: vagy szembenéz ezekkel a problémákkal, és növekvő családtámogatással és egyéb programokkal megpróbálja lassítani, megállítani a népességcsökkenést, illetve kitolni a munkaképesség határát, miközben közösen megerősítik határőrizetüket, haderejüket és külső-belső védelmi rendszereiket. Vagy ha erre nem képesek az európai politikusok, akkor egyre több országban kerülnek hatalomra autoriter/populista/ne adj isten szélsőjobboldali pártok…”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Országszerte komoly károkat okoz az erős szél

    Országszerte komoly károkat okoz az erős szél

    Károkat okoz az erős szél Magyarország északkeleti részén, főként kidőlt fákhoz riasztják a tűzoltókat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője pénteken az MTI-vel.

  • Leaszfaltozzák a fővárosi földutakat

    Leaszfaltozzák a fővárosi földutakat

    Szilárd útburkolattal látják el a budapesti földutakat egy négyéves útépítési program keretében, amelynek első körében tizenhárom kerületet érintően 8,3 milliárd forintot fordítanak a célra – jelentette be a főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.