2019. október 19., szombat
Nándor

Belföld

Évi tízezer migránst erőltetne ránk Brüsszel

Évente több mint tízezer migránst kellene befogadnia Magyarországnak egy új európai szakértői javaslat alapján. Ráadásul válsághelyzet esetén kötelezővé válna a migráció terhe alatt nyögő államok „megsegítése”, ami gyakorlatilag menekültáradatot jelentene hazánknak. Jól látható, hogy Brüsszel a gazdasági migráció legalizálására készül.

Egy új európai uniós szakértői javaslat alapján Magyarországnak is tömegével, gyakorlatilag felső korlát nélkül kellene menedékkérőket befogadnia. A Magyar Idők birtokába került egy olyan uniós szakértői dokumentum, amely a dublini rendelet megreformálására vonatkozik. A rendelet szerint egy unión kívüli állampolgár által benyújtott menedékkérelem megvizsgálásáért az az EU-s tagállam felel, amelynek a területén lépett először az EU-ba az illető. Az egyezmény eredeti célja annak megakadályozása volt, hogy egy menekült több tagállamban is benyújtson kérelmet.

Illegális bevándorlók várakoznak az őket elszállító buszokra a Párizs 19. kerületében (MTI/EPA/Yoan Valat)

A dublini rendelet a 2015-ben tetőző bevándorlási hullám idején értelmét vesztette, miután a bevándorlók sokszor regisztrálás nélkül indultak el Görögországból, illetve Olaszországból, és ellenőrizetlenül gyalogoltak át Európa hatá­rain.


A mostani, új brüsszeli javaslat egy szolidaritási mechanizmust vezetne be, az önkéntes és a kötelező áttelepítést. Az önkéntes áthelyezés akkor lépne életbe, ha egy tagállam elérné a számára meghatározott „tisztességes részesedés” száz százalékát, míg a kötelező áthelyezés 160, illetve 180 százaléknál történne meg.

Az úgynevezett „tisztességes részesedés” a menedékkérők konkrét számát jelenti, akikért az adott tagállam felel. Ezt a számot pedig egy algoritmus alapján határozzák meg, amely az adott tagállam lakosságszámától és GDP-jétől, illetve az EU-ban egy évvel korábban benyújtott menedékkérelmek számától is függ. A tavalyi menedékkérelmek alapján Magyarország tisztességes részesedése 10 518 személy lenne. Ennyi migránst kellene tehát befogadnia Magyarországnak az új brüsszeli javaslat szerint.

– A szétosztást – pláne ha az automatikus, kötelező és felső korlát nélküli – nem lehet máshogy értelmezni, mint meghívólevelet azoknak, akik hazájukban tervezgetik az útnak indulást, vagy éppen egy tranzitországban várják a lehetőséget a továbbutazásra Európa felé – mondta a Magyar Időknek Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet munkatársa.

A konkrét intézkedéseket az Európai Tanács minősített többséggel fogadná el, azaz egy vagy két tagállam vétója sem lenne elegendő az áttelepítések megakadályozásához.

Fotó: Mészáros Diána

– Az Európai Uniónak van egy új migrációs javaslata, amely így nekünk nem jó, mert a középpontjában továbbra is a kötelező áthelyezés van – jelentette ki hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök Szófiában, miután megbeszélést folytatott az EU soros elnökségét ellátó Bulgária kormányfőjével, Bojko Boriszovval. Orbán Viktor azt mondta: egyre nő a kötelezően befogadandó migránsok száma, az új javaslat alapján Magyarországnak már tízezer embert kellene átvennie évente, miközben korábban ezret említettek. Jól látható, hogy egy felső határ nélküli kvótáról van szó – emelte ki.
A miniszterelnök jelezte: a magyar kormány saját javaslatot készített, amelyet át is adott az EU Tanácsa soros elnökségét ellátó Bulgária kormányfőjének, Bojko Boriszovnak. A javaslat lényege, hogy az EU végre ne az elosztást, hanem a határvédelmet helyezze gondolkodása középpontjába.

 

További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra

  Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra

  Maurice Ravel, Frédéric Chopin és Kovács Zoltán egy-egy művével emlékeznek Kocsis Zoltán zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre halála évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok november 6-án a budapesti Müpában.

 • Indul a 12. Nemzeti Vágta!

  Indul a 12. Nemzeti Vágta!

  A Nemzeti Lovas Díszegység bemutatójával, koszorúzási ünnepséggel, majd a versenysorozat ünnepélyes megnyitójával, a 72 versenyző település lovasának fogadalomtételével és az előfutamokkal kezdődik ma délben a 12.

 • Túl sok cukrot esznek a gyerekek!

  Túl sok cukrot esznek a gyerekek!

  Túl sok cukrot esznek a gyerekek; felmérések szerint a 2 és 18 év közötti fiatalok több cukrot fogyasztanak a WHO által javasolt, a teljes kalóriabevitel tíz százalékánál – közölte Antal Emese dietetikus szombaton az M1 aktuális csatornán.

 • Erre figyeljen a hétvégén

  Erre figyeljen a hétvégén

  Rendezvények miatt több helyen is forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban a hétvégén. Szombaton és Vasárnap rendezik meg a 12. Nemzeti vágtát, amire már pénteken elkezdődik a készülődés, Budán pedig futóverseny miatt bonyolódik a közlekedés.