EUR: 318,19 Ft
CHF: 280,81 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Belföld

Évi tízezer migránst erőltetne ránk Brüsszel

Évente több mint tízezer migránst kellene befogadnia Magyarországnak egy új európai szakértői javaslat alapján. Ráadásul válsághelyzet esetén kötelezővé válna a migráció terhe alatt nyögő államok „megsegítése”, ami gyakorlatilag menekültáradatot jelentene hazánknak. Jól látható, hogy Brüsszel a gazdasági migráció legalizálására készül.

Egy új európai uniós szakértői javaslat alapján Magyarországnak is tömegével, gyakorlatilag felső korlát nélkül kellene menedékkérőket befogadnia. A Magyar Idők birtokába került egy olyan uniós szakértői dokumentum, amely a dublini rendelet megreformálására vonatkozik. A rendelet szerint egy unión kívüli állampolgár által benyújtott menedékkérelem megvizsgálásáért az az EU-s tagállam felel, amelynek a területén lépett először az EU-ba az illető. Az egyezmény eredeti célja annak megakadályozása volt, hogy egy menekült több tagállamban is benyújtson kérelmet.

Illegális bevándorlók várakoznak az őket elszállító buszokra a Párizs 19. kerületében (MTI/EPA/Yoan Valat)

A dublini rendelet a 2015-ben tetőző bevándorlási hullám idején értelmét vesztette, miután a bevándorlók sokszor regisztrálás nélkül indultak el Görögországból, illetve Olaszországból, és ellenőrizetlenül gyalogoltak át Európa hatá­rain.


A mostani, új brüsszeli javaslat egy szolidaritási mechanizmust vezetne be, az önkéntes és a kötelező áttelepítést. Az önkéntes áthelyezés akkor lépne életbe, ha egy tagállam elérné a számára meghatározott „tisztességes részesedés” száz százalékát, míg a kötelező áthelyezés 160, illetve 180 százaléknál történne meg.

Az úgynevezett „tisztességes részesedés” a menedékkérők konkrét számát jelenti, akikért az adott tagállam felel. Ezt a számot pedig egy algoritmus alapján határozzák meg, amely az adott tagállam lakosságszámától és GDP-jétől, illetve az EU-ban egy évvel korábban benyújtott menedékkérelmek számától is függ. A tavalyi menedékkérelmek alapján Magyarország tisztességes részesedése 10 518 személy lenne. Ennyi migránst kellene tehát befogadnia Magyarországnak az új brüsszeli javaslat szerint.

– A szétosztást – pláne ha az automatikus, kötelező és felső korlát nélküli – nem lehet máshogy értelmezni, mint meghívólevelet azoknak, akik hazájukban tervezgetik az útnak indulást, vagy éppen egy tranzitországban várják a lehetőséget a továbbutazásra Európa felé – mondta a Magyar Időknek Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet munkatársa.

A konkrét intézkedéseket az Európai Tanács minősített többséggel fogadná el, azaz egy vagy két tagállam vétója sem lenne elegendő az áttelepítések megakadályozásához.

Fotó: Mészáros Diána

– Az Európai Uniónak van egy új migrációs javaslata, amely így nekünk nem jó, mert a középpontjában továbbra is a kötelező áthelyezés van – jelentette ki hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök Szófiában, miután megbeszélést folytatott az EU soros elnökségét ellátó Bulgária kormányfőjével, Bojko Boriszovval. Orbán Viktor azt mondta: egyre nő a kötelezően befogadandó migránsok száma, az új javaslat alapján Magyarországnak már tízezer embert kellene átvennie évente, miközben korábban ezret említettek. Jól látható, hogy egy felső határ nélküli kvótáról van szó – emelte ki.
A miniszterelnök jelezte: a magyar kormány saját javaslatot készített, amelyet át is adott az EU Tanácsa soros elnökségét ellátó Bulgária kormányfőjének, Bojko Boriszovnak. A javaslat lényege, hogy az EU végre ne az elosztást, hanem a határvédelmet helyezze gondolkodása középpontjába.

 

További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek