2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Szombathely

Évindító beszélgetés Hende Csabával

Tudjuk: van még tennivalónk bőven. Hisszük: ha a megkezdett munkát folytatjuk, ha ezen az úton haladunk tovább, akkor tovább épülhet-szépülhet Szombathely, tovább javulhatnak az itt élők életkörülményei – mondta a Lokál Extrának Hende Csaba országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke.

– Hogyan értékeli a 2017-es esztendőt?


– Szombathely akkora fejlődésen ment keresztül, amilyenre évtizedek óta nem volt példa. Amit bárki első pillantásra észrevehet: megújult a Szent Márton tér, új ruhát öltött a Berzsenyi tér, újjáépítették és élettel töltötték meg a Püspöki Palota lebombázott szárnyát. A közgyűlés által is elfogadott útfelújítási programon belül utak, járdák újultak meg, nőtt a parkolók száma, elkészült a Haladás Sportkomplexum és elfoglalhatta méltó otthonát a zöld-fehérek családja. Mindezek mellett legalább ilyen fontosnak tartom azt is, hogy a szombathelyiek biztonságban érezhetik magukat.

Hende Csaba országgyűlési képviselő pozitívan tekint az új évre Fotó:CSG

A vasi megyeszékhely évek óta az egyik, ha nem a legbiztonságosabb magyar nagyváros. Ez egyrészt a rendőrség és a közterület-felügyelet munkájának, másrészt a törvénytisztelő szombathelyi polgároknak az érdeme. A kormány politikájának köszönhetően nem fenyegetik az itt élőket olyan veszélyek, mint Nyugat-Európa számos településének lakóit. Lényeges az is, hogy aki Szombathelyen dolgozni akar, az tud: a munkanélküliségi ráta 2 százalék alatt van. Ma már a munkaerőhiány sokkal nagyobb gondokat okoz, mint a munkanélküliség.


Megkezdődött a Markusovszky Kórház sebészeti tömbjének a felújítása. Nem ez lesz az egyetlen egészségügyi fejlesztés az idén Szombathelyen. Fotó:szombathely.hu

– A mindennapjaink meghatározója az is, hogy milyen az egészségünk. Gyakran hallani arról, hogy a kormány nem költ eleget az egészségügyre. Ön ezt hogy látja?

– A Markusovszky Kórházra az elmúlt években több mint 20 milliárd forintot fordítottunk és a fejlesztések az idén folytatódnak: megkezdődött a sebészeti tömb teljes rekonstrukciója, a közelmúltban egy világszínvonalú sebészeti műszerrel és egy JET lélegeztetőgéppel is gazdagodott az intézmény. Mindemellett nagy öröm számomra, hogy két lépésben 16 százalékkal nőtt az egészségügyi dolgozók bére. Erősíteni fogjuk az alapellátást is, az új centrum a kórházzal szembeni, régóta üresen álló telken épül meg. Ha pedig egészség, akkor szólnunk kell a megelőzésről, az egészségmegőrzésről is, aminek a legjobb eszköze a sport. Nem véletlenül fordít erre nagy figyelmet a város: megépült a fedett uszoda új sportrészlege, megkezdődött a fedett jégpálya építése, közel 270 millió forintból megújul és kibővül a Késmárk utcai teniszcentrum.

– A mai világban elvárás, hogy mobilak legyünk, hogy gyorsan eljussunk egyik pontból a másikba. Mit tud ennek érdekében tenni a város?

– Dolgozunk már azon, hogy Balogunyom és Vép felé kerékpárút épülhessen. Megkezdődött a Körmend és Szentgotthárd közötti gyorsforgalmi út építése, folyamatban van a Szombathely–Zalaegerszeg és a Zalaegerszeg–M7-es autópálya összeköttetésének a modernizálása. A tervezés fázisába lépett a Szombathely–Kőszeg gyorsforgalmi út megvalósítása, ami lényegében közelebb hozna bennünket Béccsel és a schwechati repülőtérrel.  Mindezek pedig párosulnak a vasúti fejlesztésekkel. Valamennyi hasonló beruházás, akárcsak a helyi igényekre szabott oktatás, óriási ösztönzője lehet a szombathelyi gazdaságnak.

Tavaly adták át az uszoda sportrészlegét – ez 2017 egyik nagy eredménye Fotó:szombathely.hu

– Melyek az idei év legfontosabb tervei még?

– Hamarosan befejeződik a Smidt Múzeum bővítése, modernizáljuk a Képtár épületét, megújul a Romkert és környéke, rendbe tesszük a Sportligetet – csak hogy a legfontosabbakat említsem. Van még munka és tennivaló bőven. Nem szeretnénk letérni a megkezdett útról.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.