EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Külföld

Ezeket az állatokat nem kéne megfőznünk az állatvédők szerint

A homár és más rákfélék élve főzése ellen tiltakozott levelében több mint 50 brit állatvédő, tudós és híresség – számolt be róla a BBC hírportálja.

A levélben arra szólítják fel Michael Gove környezetvédelmi minisztert, hogy az állatvédelmi törvény sorolja a rákokat az érző lények közé.


A levélírók az egyre több tudományos bizonyítékra hivatkoztak, amelyek szerint az állatok fájdalmat éreznek.

Az aláírók között van – médiahírességek és tudósok mellett – az állatkínzás ellen küzdő brit szervezet (RSPCA) és a brit állatorvosok szövetsége.

Többéves tudományos kutatás szükséges ahhoz, hogy megállapítsák, egy állatfaj érez-e fájdalmat. A homárt is magában foglaló tízlábú rákok rendjéről azonban jelentős tudományos kutatások folytak, amióta 2006-ban a brit parlament elfogadta az állatvédelmi törvényt.

“Elfogadhatatlan, hogy az állatokat élve dobják forró vízbe vagy élve darabolják föl. Minden bizonyíték azt támasztja alá, hogy a rákok fájdalomérző lények” – mondta el Maisie Tomlinson, a tiltakozást szervező rákvédelmi szervezet, a Crustacean Compassion a BBC-nek.

A levél rámutatott, hogy noha a homár és többi rákféle biológiai értelemben állatnak minősül, mégis kívül esnek a 2006-os törvény állatdefinícióján, így semmi nem kötelezi az élelmiszer-feldolgozókat, az áruházakat vagy az éttermeket, hogy a tárolás és az elkészítés alatt kíméljék a homárt és a többi rákot.

“Nincs gazdasági vagy gasztronómiai oka, hogy ne bánjanak emberségesebben a rákokkal, leölésük előtt mégis soknak törik le a lábait, a fejét vagy a farkát, sőt gyakran még élve dobják őket a vízbe” – magyarázta Tomlinson.

http://www.bbc.com/news/science-environment-42873644

Kapcsolódó Cikkek