EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Belföld

Fazekas: Mintegy hetvenezer új munkahely jött létre a mezőgazdaságban

Mintegy 70 ezer új munkahely jött létre az utóbbi hét-nyolc évben Magyarországon a mezőgazdaságban, túlnyomó többségében Zalában és a Dunántúl más megyéiben – közölte a földművelésügyi miniszter kedden Lentiben.

Fazekas Sándor a térségbeli gazdáknak szervezett fórumot megelőzően sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a magyar agrárium nyolc év alatt mintegy másfélszeresére növelte a kibocsátását.


A növekedéshez jelentős részben járult hozzá a családi gazdaságok támogatása, ami nemcsak a termelés növelését, de a piacra jutást is segítette, illetve ezzel együtt növelte a foglalkoztatást is – közölte.

A szakminiszter beszámolt arról, hogy a nap folyamán a közeli Dobronakon (Dobrovnik) kétoldalú megbeszélést folytatott, illetve egy nemzetközi agrárkonferencián vett részt Dejan Zidan mezőgazdasági, erdészeti és élelmiszerügyi miniszterrel, továbbá találkozott a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség vezetőivel és a szlovéniai magyar gazdák képviselőivel.


A kétoldalú megbeszélések során elsősorban a határon átnyúló együttműködésekről, illetve a muravidéki magyar gazdaságfejlesztési programról tárgyaltak. Ez utóbbi 1,2 milliárd forintos pályázati keretéből 330 nyertesnek juttattak támogatást, jelentős segítséget nyújtva a gazdáknak ahhoz, hogy helyben tudjanak boldogulni. A “Kárpát-medencei gazdasági tér” megvalósítását is szolgáló program “gazdasági pezsgést” hozhat a térségben, ami a jövedelmek emelkedésével, a foglalkoztatás növelésével jár.

A régióban leginkább erős ágazatnak számító falusi- és termálturizmushoz kiválóan kapcsolható a helyi termékek előállítása, Göcsejben és Hetésben a bor, a pálinka, a prémium biotermékek nyújthatnak megélhetést – jelezte Fazekas Sándor.

Kitért arra is, hogy a szlovén társminiszterrel folytatott megbeszélésen szó esett az európai uniós közös agrárpolitika aktuális felülvizsgálatáról. Mindketten egyetértettek abban, hogy meg kell őrizni a támogatások jelenlegi szerkezetét és mértékét, leginkább a kis- és családi gazdaságoknak nyújtott támogatások rendszerét.

A két agrártárca vezetője külön kiemelte a méhészet, a méztermelés szerepét, ami “erős profil” a térségben, és közös fellépést sürgettek a mézhamisítás ellen. Magyarország már csatlakozott a szlovén kezdeményezésre általános iskolásoknak indított “mézes reggeli” programhoz is, Szlovénia pedig egyetért Magyarországgal abban, hogy a GMO-mentes élelmiszerek előállítása mindkét ország érdeke – említette Fazekas Sándor.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a tavalyi 4 százalékos és az idén 4,5 százalékosra tervezett gazdasági növekedés nem kis részben a mezőgazdasági teljesítmény növekedésének is köszönhető. Helyes volt a földtörvény megalkotása, ami hozzájárult a mezőgazdaság sikerességéhez – tette hozzá.

Horváth László, Lenti polgármestere (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott, hogy a városban megvalósuló mintegy 5 milliárd forint értékű fejlesztési beruházások nagyobb részt a turizmust szolgálják. Az idén induló 23 projekt közül kiemelte az erdőgazdaság, a vadászat, valamint a kis- és őstermelők piacra juttatását segítő fejlesztéseket, valamint az utak építésére vonatkozó elképzeléseket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám

  Egyre kevesebb a gyermekeknek szóló tévéreklám a médiatanács által elfogadott tanulmány szerint – közölte Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatóság az MTI-vel pénteken.

 • Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye 75,6 millió forintért kelt el a BÁV kétnapos őszi aukcióján, amelyen a festmények mellett műtárgyakat és ékszereket kínáltak az érdeklődőknek.

 • Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szombaton aláírt – a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló – megállapodás, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) létrehozása is – mondta Tarlós István főpolgármester a testület megalakulását követő budapesti sajtótájékoztatón.

 • Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a Magyarországon termelt, kifogható és elfogyasztható halak minősége a sajtóban sugalmazott álláspontoktól eltérően – közölte Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke pénteken az MTI-vel.