EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Belföld

Fazekas: Mintegy hetvenezer új munkahely jött létre a mezőgazdaságban

Mintegy 70 ezer új munkahely jött létre az utóbbi hét-nyolc évben Magyarországon a mezőgazdaságban, túlnyomó többségében Zalában és a Dunántúl más megyéiben – közölte a földművelésügyi miniszter kedden Lentiben.

Fazekas Sándor a térségbeli gazdáknak szervezett fórumot megelőzően sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a magyar agrárium nyolc év alatt mintegy másfélszeresére növelte a kibocsátását.


A növekedéshez jelentős részben járult hozzá a családi gazdaságok támogatása, ami nemcsak a termelés növelését, de a piacra jutást is segítette, illetve ezzel együtt növelte a foglalkoztatást is – közölte.

A szakminiszter beszámolt arról, hogy a nap folyamán a közeli Dobronakon (Dobrovnik) kétoldalú megbeszélést folytatott, illetve egy nemzetközi agrárkonferencián vett részt Dejan Zidan mezőgazdasági, erdészeti és élelmiszerügyi miniszterrel, továbbá találkozott a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség vezetőivel és a szlovéniai magyar gazdák képviselőivel.


A kétoldalú megbeszélések során elsősorban a határon átnyúló együttműködésekről, illetve a muravidéki magyar gazdaságfejlesztési programról tárgyaltak. Ez utóbbi 1,2 milliárd forintos pályázati keretéből 330 nyertesnek juttattak támogatást, jelentős segítséget nyújtva a gazdáknak ahhoz, hogy helyben tudjanak boldogulni. A “Kárpát-medencei gazdasági tér” megvalósítását is szolgáló program “gazdasági pezsgést” hozhat a térségben, ami a jövedelmek emelkedésével, a foglalkoztatás növelésével jár.

A régióban leginkább erős ágazatnak számító falusi- és termálturizmushoz kiválóan kapcsolható a helyi termékek előállítása, Göcsejben és Hetésben a bor, a pálinka, a prémium biotermékek nyújthatnak megélhetést – jelezte Fazekas Sándor.

Kitért arra is, hogy a szlovén társminiszterrel folytatott megbeszélésen szó esett az európai uniós közös agrárpolitika aktuális felülvizsgálatáról. Mindketten egyetértettek abban, hogy meg kell őrizni a támogatások jelenlegi szerkezetét és mértékét, leginkább a kis- és családi gazdaságoknak nyújtott támogatások rendszerét.

A két agrártárca vezetője külön kiemelte a méhészet, a méztermelés szerepét, ami “erős profil” a térségben, és közös fellépést sürgettek a mézhamisítás ellen. Magyarország már csatlakozott a szlovén kezdeményezésre általános iskolásoknak indított “mézes reggeli” programhoz is, Szlovénia pedig egyetért Magyarországgal abban, hogy a GMO-mentes élelmiszerek előállítása mindkét ország érdeke – említette Fazekas Sándor.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a tavalyi 4 százalékos és az idén 4,5 százalékosra tervezett gazdasági növekedés nem kis részben a mezőgazdasági teljesítmény növekedésének is köszönhető. Helyes volt a földtörvény megalkotása, ami hozzájárult a mezőgazdaság sikerességéhez – tette hozzá.

Horváth László, Lenti polgármestere (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott, hogy a városban megvalósuló mintegy 5 milliárd forint értékű fejlesztési beruházások nagyobb részt a turizmust szolgálják. Az idén induló 23 projekt közül kiemelte az erdőgazdaság, a vadászat, valamint a kis- és őstermelők piacra juttatását segítő fejlesztéseket, valamint az utak építésére vonatkozó elképzeléseket.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor fogadta a horvát államfőt

    Orbán Viktor fogadta a horvát államfőt

    Munkavacsorán fogadta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnököt Orbán Viktor miniszterelnök szombat este Budapesten, a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

  • 210 tonnával csökkentik műanyag-felhasználását

    210 tonnával csökkentik műanyag-felhasználását

    A Lidl Magyarország a már bejelentett intézkedések mellett további 210 tonnával csökkenti a műanyag-felhasználását az év végéig a saját márkás ásványvizek PET-palackjainak súlycsökkentésével, továbbá műanyagcsomagolásának visszaszorításával – tájékoztatta az áruházlánc pénteken az MTI-t.