2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Tatabánya

Fél évszázada a tanári pályán

Az ország egyik legnevesebb zenetanárát köszöntötték Tatabányán, az Erkel Ferenc Zeneiskolában. Egykori alma materébe tért vissza Ácsné Szily Éva, aki ötven éve van a pályán.

– A Tatabányai Állami Zeneiskolában kezdtem tanulni, rengeteg impulzust kaptam az iskolától, ahol sok időt töltöttem a hegedűórákon kívül is – emlékezett vissza a kezdetekre Ácsné Szily Éva. – Egyértelmű volt, hogy tanár szeretnék lenni és a volt iskolámban szeretnék tanítani. 1967-ben a zeneiskolai tanárom adta át a státuszát, és ez nekem óriási megtiszteltetés volt. Meghatározó élmény volt a Bányász Szimfonikus Zenekarba való bekerülésem 13 éves koromban. A zene világa kitárult és elvarázsolt abban az életkorban. Mindent tudni akartam a zenéről és hihetetlen energiát adott a jövőt illetően. A zenélés más útját is sikerült megismernem a Bányász Táncegyüttes zenekarának a vezetésével. Az ott eltöltött öt-hat év a hangszeres tudásomat nagyon jó irányba fejlesztette. A gyermekeim is ebben az iskolában kezdtek zenét tanulni. Ma mindketten világjáró művészek. Tudom, hogy a mai napig is vannak kapcsolataik a volt zeneiskolás társaikkal.


A Tatabányai Állami Zeneiskolában kezdtem tanulni, rengeteg impulzust kaptam az iskolától – emlékezett vissza a kezdetekre Ácsné Szily Éva

Ácsné Szily Éva tanítása kezdő évei alatt erős késztetést érzett pedagógiai munkája fejlesztésére. Megtalálta azokat a tapasztalt kollégákat az országban, akiktől tanulni szeretett volna.

Hiszem, hogy a folyamatos önképzés felszabadított és társult az átadás örömével – fogalmazott a pedagógus. – Bízom benne, hogy mindenkori tanítványaimnak is sikerült és sikerül átadnom mindazt a tudást, amit megszereztem. Nem hiszem, hogy lenne egy módszere a tanításomnak. Elveim vannak, amelyeket próbálok minél többfelé megosztani. Ennek következtében itthon és külföldön is előadásokat és kurzusokat szerveznek, és én örömmel teszek eleget minden felkérésnek. Meghatódottan és nagy örömmel jövök vissza a régi szeretett zeneiskolámba.


Szily Éva a Tatabányai Erkel Ferenc Zeneiskolában eltöltött húsz év után 1987-től jelenleg is a Budapesti Tóth Aladár Zeneiskola tanára, fővárosi szaktanácsadó és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetének gyakorlatvezetője, didaktikatanára. Zenei pályára készülő növendékei sikerrel felvételiznek a zeneművészeti szakközépiskolákba és a Zeneakadémia különleges tehetségű gyermekek számára létrehozott osztályába. Bemutató tanításokat és továbbképzéseket tart, zsűritagként rendszeresen részt vesz az ország különböző zeneiskoláiban szervezett versenyeken. Tanári tevékenységének sikereit 2001-ben Németh László-díjjal, 2004-ben a Halász Ferenc Alapítvány díjával is elismerték.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.