EUR: 322,77 Ft
CHF: 281,53 Ft
2018. október 21., vasárnap
Orsolya

Egyéb Tapolca

Fenyvesi Zoltán: Európában lebontják, mi állítjuk a kereszteket

A falu lakosságának adományaiból újraállították az úgynevezett Piros Keresztet a 84-es főút mellett, Lesencetomaj határában. A kereszt már az 1700-as években ott magasodott, de az elmúlt évszázadokban többször eltávolították, illetve hagyták elkorhadni.

– Sokat elárul egy település önmagáról azzal, hogy milyen építményeit tartja érdemesnek a felújításra. Ez a kereszt Magyarországnak, Európának és az egész világnak üzen. Azt üzeni, hogy ez a közösség fontosnak tartja a kereszténységet – mondta Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke a Piros Kereszt felszentelésén.


– Amikor Nyugat-Európában kereszteket távolítanak el a templomok tetejéről és II. János Pál pápa szobráról, amikor a reklámújságokban kiretusálják a kereszteket, akkor mi, magyarok, kereszteket emelünk és szentelünk. Megmutatjuk Európának, hogy nekünk még fontosak a keresztény értékek – fogalmazott a politikus. Emlékeztetett arra, hogy a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása, hiszen a XXI. századi vértanúk többsége keresztény.

A régi-új határkeresztet Lesencetomaj plébánosa áldotta meg. Szabó Zoltán szerint Nyugaton teljes elnyomás fenyegeti a keresztény vallást.

– Nagyon sok országban szisztematikusan eltüntetik a keresztény szimbólumokat a közterekről. A kereszteket leveszik a bírósági épületek faláról és a tanárnők nyakáról. Számunkra, keresztények számára a kereszt Isten szeretetének jele. Ennek megfelelően alázattal kell viseltetnünk iránta – mondta a lelkipásztor. Rámutatott, hogy a keresztény kultúra és hit védelme elsősorban a hívők dolga, de szerencsére vannak olyan politikai erők, amelyek zászlójukra tűzték ezt a feladatot.

Szerző: Füssy Angéla

Kapcsolódó Cikkek