2019. március 19., kedd
József, Bánk

Egyéb III.kerület

Figyelem, változik a parkolás!

Hamarosan többet kell fizetnünk egy óra parkolásért

A Flórián tér kivételével emelkednek a tarifák az eddigi fizetős parkolási övezetekben Óbudán, valamint kialakítanak egy új fizetős övezetet is.

A megemelt összegű várakozási díjak a Budapest Főváros rendeletének hivatalos kihirdetését követő 31. napon lépnek életbe. Az új övezetben a várakozás a forgalomtechnikai kivitelezések és az automaták közbeszerzése után válik majd díjkötelessé.


A Fővárosi Közgyűlés megszavazta egy új fizetőparkolási övezet létrehozását a III. kerületben, valamint engedélyt adott az áremelésre a városrész meglévő várakozási övezeteiben. A javaslat indoklása szerint Óbuda-Békásmegyer önkormányzata tavaly januárban rendelt el úgynevezett telítettségi vizsgálatot a Filatorigát és Kaszásdűlő városrészben. Az eredmények 70 százalékot meghaladó kihasználtságot mutattak.

A III. kerület tavaly márciusban javasolta, hogy tegyék fizetőssé a Bojtár utca, Huszti út, Kazal utca, Szentendrei út, Záhony utca, Sujtás utca, Gázgyár utca, Ángel Sanz Briz út, Bogdáni út, Hévízi út, Vörösvári út, Bécsi út által határolt területet. Az autósoknak az új övezetben a legalacsonyabb összegű, óránként 175 forintos díjtételt kell fizetniük a parkolásért.


A főváros emellett hozzájárult ahhoz is, hogy Óbuda-Békásmegyer emelje a 2015 óta működő két fizetőparkolási övezetének díjait. Ennek eredményeként a kerületben – a Flórián tér kivételével – ott, ahol eddig óránként 175 forintot kellett fizetni, a jövőben 265 forintot kell, ahol pedig eddig 265 forint volt, ott óránként 350 forintra emelkedik a parkolás díja.

Bús Balázs, a III. kerület polgármestere elmondta: városrészük azért vezetett be parkolási díjat, mert a főváros 2010-ig semmilyen eszközzel nem segítette a kerület közlekedését, így az egész gyakorlatilag egy P+R parkolóvá vált.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes úgy tájékoztatott, hogy a tervek szerint 2019-ig hétezer új P+R-parkolóhelyet hoznának létre a probléma megoldására.

Kapcsolódó Cikkek