EUR: 312,97 Ft
CHF: 275,82 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Egyéb Győr

Figyeljünk oda, mit égetünk!

A tűzre dobott háztartási hulladékok nagymértékben szennyezik környezetünket és károsítják egészségünket, emellett könnyen életveszélyes állapotokat idézhetnek elő otthonunkban.

Környezetünk védelme, egészségünk megóvása és a biztonságos fűtés érdekében fontos, hogy csak a tüzelőberendezésünkhöz használható anyagokkal fűtsünk, a kémények ellenőrzését és tisztítását pedig szakemberrel végeztessük el.


Jó eséllyel a a fűtési költségek csökkentése miatt döntenek sokan úgy, hogy például a kandallóban, a cserépkályhában, a vegyes tüzelésű kazánban és a szeneskályhában égetik el a háztartásban felgyülemlett hulladékot. Ez viszont nemcsak jogszabályba ütközik, hanem szennyezi a környezetünket, ráadásul életveszélyt is okozhat.

Fontos a kémények és a tűzelőberendezések folyamatos karbantartása
Fotó: O. Jakócs Péter

A hulladékkal vagy nedves fával való tüzelés a megspórolt fűtési költségekkel szemben sokkal nagyobb kárt tud okozni. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett vagy nedves fát – égetnek. A koromréteg a fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a lángok pedig másodpercek alatt átterjedhetnek a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire is. A kéménykarbantartás hiánya ugyanúgy előidézhet olyan kéménytüzeket, amelyek szilárd tüzelésű fűtőberendezéssel felszerelt lakóingatlanban keletkeznek. Győr-Moson-Sopron megyében 2015-ben 41, 2016-ban 51, 2017-ben 55 kéménytűz volt.


A fűtőeszköz és a kémény rendszeres karbantartásával, a lerakódott korom eltávolításával megelőzhetők a kéménytüzek. A fűtőeszköz takarításához hívjanak szakembert, a kémény tisztítását pedig tegyék lehetővé a kéményseprők számára.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve időpont-egyeztetés céljából elérhető a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon, telefonon a 1818-as hívószám tárcsázása után a 9-es, majd az 1-es nyomógombot megnyomva, vagy személyesen Győrben a Benczúr utca 1/A alatt található megyei ellátási csoportnál.

Kapcsolódó Cikkek