EUR: 322,89 Ft
CHF: 284,70 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Egyéb Szolnok

Flashmobbal ünnepelték a Himnuszt

Azt már megszokhattuk a szolnoki diákoktól, hogy egy-egy jeles alkalomkor mindig valami meglepetéssel készülnek. Nem volt ez másképp a magyar kultúra napján sem.

A Magiszter Fényes Adolf Szolnoki Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma a Himnusz létrejöttének 195. évfordulóját ünnepelte egy villámcsődülettel. A fiatalok stílszerűen 195-en voltak a Kossuth téren, és saját maguk által készített táblákon mutatták fel Kölcsey művének szövegét, mialatt egyik társuk a városháza erkélyéről szavalt megafonba.


A diákok mutatták fel a Himnusz sorait

A Himnusz egyértelműen Kölcsey Ferenc legnagyobb visszhangot kiváltó alkotása, amelyet 1823-ban vetett papírra Szatmárcsekén. A 30 nyelvre lefordított művet többször próbálták jogszabályi védelem alá helyezni, végül ez 1989-ben sikerült, mivel az alkotmány szövegének részévé vált. A Himnuszt 1844-ben Erkel Ferenc zenésítette meg, majd a művet 1938-ban Dohnányi Ernő dolgozta át ma ismert formájába. A Himnusz szövegének születésnapja, január 22-e egyben a magyar kultúra napja is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Licitáljon, hogy segíthessen!

  Licitáljon, hogy segíthessen!

  A nyíregyházi Tomek Zoltán jól ismert a futball szurkolói körökben. A 42 éves kétgyermekes, súlyosan beteg édesapáért az elmúlt egy évben összefogott az egész magyar sporttársadalom.

 • Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  A kétezres évek egyetlen miskolci zenekara a Holdviola, mely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 • Cserkészek táboroztak

  Cserkészek táboroztak

  Láthatóan jó hangulatban telt a visegrádi négyek országaiból érkező cserkészek számára szervezett nemzetközi találkozó, amelynek Dunaújváros adott otthont.

 • Négy napig szólt a jazz

  Négy napig szólt a jazz

  Remek zenék, pompás borok a Nagyerdőben, a Békás-tó környékén. Egyszerre gasztronómia, kulturális parádé és  hagyományosan jó kis közösségi találkahely volt a múlt hét csütörtöktől vasárnapig tartó program.