EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Sopron

Folyamatosan fejlődik a Szent Orsolya Gimnázium

Sopron Kiváló Pedagógusa Díjjal ismerték el dr. Kovács András munkáját. A Szent Orsolya Gimnázium igazgatója tizenkét éve került a városba. A keresztény és konzervatív értékrend alapján működő intézmény ma az egyik legnépszerűbb a régióban.

– Meglepte az elismerés?
– Természetesen meglepetéssel fogadtam, mert nem tudtam róla. Úgy gondolom, nem a díjakért dolgozik az ember, de ha egy vezető beosztású embert elismernek egy városi díjjal, akkor az a közösség munkáját is dicséri.
– Úgy tudom, hogy nem kifejezetten pedagógusi pályára készült.
– A kezdetekben a műszaki pálya felé orientálódtam, még talán a gimnáziumi éveim első felében is közlekedésmérnök szerettem volna lenni. Azután a pályaválasztáskor kicsit módosult a történet, és a Győri Tanítóképzőre adtam be a jelentkezésemet. Ezután úgy hozta a sors, hogy a Hittudományi Főiskolát kezdtem meg civilként, és mellette dolgoztam. Ha ezt beleszámítom, akkor éppen harminc éve vagyok a Győri Egyházmegye szolgálatában.
– Hogy vezetett az útja Sopronig?
– Répceszemeréről származom, a rábaközi Szanyban kezdtem a pályámat lelkipásztori kisegítő munkatársként és hitoktatóként, de közben folyamatosan folytattam tanulmányokat máshol is. Így aztán teológusként, pedagógia- és filozófiatanárként, valamint kánonjogászként tevékenykedtem az egyházban. 2006-ban az akkori püspök, Pápai Lajos kvázi áthelyezett ide, Sopronba.
– Milyen célokat fogalmazott meg, amikor kinevezték igazgatónak?
– Be kell vallanom, nem sok mindent tudtam a Szent Orsolya iskoláról. Amikor először jártam itt, érettségi volt. Rögtön megfogott az épület patinája, hiszen „leharcoltabb” állapotban is sugárzott valamit, és érezhető volt a falak között az a szellemiség, amely miatt 1747-ben létrejött. Tulajdonképpen az alapokra kellett építkezni, valamint arra, hogy azokon a bizonyos mutatókon, versenyeken próbáljunk meg javítani, az addigi színvonalas munkát kicsit koncentráljuk, gondoljuk át újra.


Fotó: Griechisch Tamás

– Mi történt az eltelt tizenkét évben?
– A tantestülettel rengeteg eredményt értünk el. Gondolok itt az iskola szellemi, lelki, értékmegőrző tevékenységére, tehetséggondozására, és hála istennek infrastrukturális fejlesztések is elindultak, illetve jelenleg is zajlanak.
– Az iskola híres tizenkét évfolyamos gimnáziumáról.
– Az Orsolya iskola a régióban az egyetlen katolikus és az egyetlen tizenkét évfolyamos intézmény, amely most már óvodával is kiegészült, így unikális a maga nemében. Ebben a struktúrában egy épületben a régió legnagyobb közoktatási intézménye, hiszen 16-18 ezer négyzetméterről és közel ezer tanulóról beszélünk. Az általános iskolai tagozat mellett a négy és nyolc évfolyamos gimnáziumi struktúra működik még, és utóbbi iránt egyre nagyobb az érdeklődés.
– Mennyire sikerült megőrizni a hagyományokat?
– Valljuk, hogy iskolánk keresztény és konzervatív. Nyilván nem arra kell gondolni, hogy a múlt századi dolgokkal foglalkozunk, és ez a konzervativizmus egyfajta bigott visszafogottságot jelent. Inkább egy értékszemléletet. Emberi módon igyekszünk viszonyulni a hibákhoz.
– Milyen terveik vannak?
– Benne vagyunk egy rekonstrukcióban. Gyakorlatilag öt-hat éve folyamatosan munkálatok zajlanak. Reményeink szerint az Orsolya téri épületszárny utolsó felújítási üteme az idén valósul meg, teljes burkolatcserével és egyéb felújításokkal. A két udvar lefedésével például egy tornateremmel és aulával bővül az intézmény.

Sopron Kiváló Pedagógusa
Dr. Kovács András írásai a kilencvenes évektől olvashatók, eddig tizenegy önálló kötete jelent meg, főként a lelkiségirodalom témakörében. A megyei napilapban 25 éve fut egy rovata.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.