EUR: 312,96 Ft
CHF: 271,73 Ft
2018. február 24., szombat
Mátyás

Egyéb Nagykanizsa

Futva hajtott bicikli

Újabb különlegességeket vásárolt a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség (KOKSZ). Az 1817-es futógép és az 1880-as években készült úgynevezett biztonsági velocipéd replikáját hagyományos farsangi bálján mutatta be a közösség.

Utóbbi, az Eagle Roadster Safety Velociped igazi kuriózum, hiszen elöl van a kisebbik, kormányzott kereke. A nevében szereplő biztonsági jelző is erre utal, hajdani tervezői így akadályozták meg, hogy használója előrebukjon tekerés közben.


A futógép pedig nem a mai fitneszmasinák előképe, sokkal inkább a kerékpárok őse, amelyet feltalálója, Karl Friedrich Drais von Sauerbronn báró 1817-ben mutatott be. A konstruktőr neve után Draisine-ként emlegetett eszközzel óránként 15 kilométeres távolságot lehetett legyűrni, vagyis négyszer gyorsabban haladt, mint a lovas kocsi.

A KOKSZ két új szerzeménye, a biztonsági velocipéd és a futógép (Fotó: Gergely Szilárd)

Az ősbicikli két vaskerékből állt, az elsőre irányító rudat szereltek, s hogy mégis futógépként emlegetik, annak oka, hogy pedálja nem volt, tehát az ember futva haladt vele.

Sauerbronn korábban egy négykerekű szerkezetet is konstruált, amelyhez nem kellettek lovak, ám az nem aratott sikert, mert azt is lábbal kellett hajtani, s az emberek többsége azt mondta: akkor ugyan mivel jobb, mint a gyaloglás?!

A KOKSZ most bemutatott replikái egy kalocsai, illetve egy dunaföldvári műhelyben készültek, s a nagyközönség is megismerheti ezeket az oldtimeresek hagyományos rendezvényein, fellépésein szerte az országban, illetve a határon túl is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.