2018. augusztus 15., szerda
Mária

Egyéb Nagykanizsa

Futva hajtott bicikli

Újabb különlegességeket vásárolt a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség (KOKSZ). Az 1817-es futógép és az 1880-as években készült úgynevezett biztonsági velocipéd replikáját hagyományos farsangi bálján mutatta be a közösség.

Utóbbi, az Eagle Roadster Safety Velociped igazi kuriózum, hiszen elöl van a kisebbik, kormányzott kereke. A nevében szereplő biztonsági jelző is erre utal, hajdani tervezői így akadályozták meg, hogy használója előrebukjon tekerés közben.


A futógép pedig nem a mai fitneszmasinák előképe, sokkal inkább a kerékpárok őse, amelyet feltalálója, Karl Friedrich Drais von Sauerbronn báró 1817-ben mutatott be. A konstruktőr neve után Draisine-ként emlegetett eszközzel óránként 15 kilométeres távolságot lehetett legyűrni, vagyis négyszer gyorsabban haladt, mint a lovas kocsi.

A KOKSZ két új szerzeménye, a biztonsági velocipéd és a futógép (Fotó: Gergely Szilárd)

Az ősbicikli két vaskerékből állt, az elsőre irányító rudat szereltek, s hogy mégis futógépként emlegetik, annak oka, hogy pedálja nem volt, tehát az ember futva haladt vele.

Sauerbronn korábban egy négykerekű szerkezetet is konstruált, amelyhez nem kellettek lovak, ám az nem aratott sikert, mert azt is lábbal kellett hajtani, s az emberek többsége azt mondta: akkor ugyan mivel jobb, mint a gyaloglás?!

A KOKSZ most bemutatott replikái egy kalocsai, illetve egy dunaföldvári műhelyben készültek, s a nagyközönség is megismerheti ezeket az oldtimeresek hagyományos rendezvényein, fellépésein szerte az országban, illetve a határon túl is.

Kapcsolódó Cikkek

 • In memoriam Matus György

  In memoriam Matus György

  72 éves korában elhunyt Matus György, a Vörösmarty Színház művésze, aki 20 évig volt a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja.

 • Licitáljon, hogy segíthessen!

  Licitáljon, hogy segíthessen!

  A nyíregyházi Tomek Zoltán jól ismert a futball szurkolói körökben. A 42 éves kétgyermekes, súlyosan beteg édesapáért az elmúlt egy évben összefogott az egész magyar sporttársadalom.

 • Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  A kétezres évek egyetlen miskolci zenekara a Holdviola, mely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 • Cserkészek táboroztak

  Cserkészek táboroztak

  Láthatóan jó hangulatban telt a visegrádi négyek országaiból érkező cserkészek számára szervezett nemzetközi találkozó, amelynek Dunaújváros adott otthont.