2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Nagykanizsa

Futva hajtott bicikli

Újabb különlegességeket vásárolt a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség (KOKSZ). Az 1817-es futógép és az 1880-as években készült úgynevezett biztonsági velocipéd replikáját hagyományos farsangi bálján mutatta be a közösség.

Utóbbi, az Eagle Roadster Safety Velociped igazi kuriózum, hiszen elöl van a kisebbik, kormányzott kereke. A nevében szereplő biztonsági jelző is erre utal, hajdani tervezői így akadályozták meg, hogy használója előrebukjon tekerés közben.


A futógép pedig nem a mai fitneszmasinák előképe, sokkal inkább a kerékpárok őse, amelyet feltalálója, Karl Friedrich Drais von Sauerbronn báró 1817-ben mutatott be. A konstruktőr neve után Draisine-ként emlegetett eszközzel óránként 15 kilométeres távolságot lehetett legyűrni, vagyis négyszer gyorsabban haladt, mint a lovas kocsi.

A KOKSZ két új szerzeménye, a biztonsági velocipéd és a futógép (Fotó: Gergely Szilárd)

Az ősbicikli két vaskerékből állt, az elsőre irányító rudat szereltek, s hogy mégis futógépként emlegetik, annak oka, hogy pedálja nem volt, tehát az ember futva haladt vele.

Sauerbronn korábban egy négykerekű szerkezetet is konstruált, amelyhez nem kellettek lovak, ám az nem aratott sikert, mert azt is lábbal kellett hajtani, s az emberek többsége azt mondta: akkor ugyan mivel jobb, mint a gyaloglás?!

A KOKSZ most bemutatott replikái egy kalocsai, illetve egy dunaföldvári műhelyben készültek, s a nagyközönség is megismerheti ezeket az oldtimeresek hagyományos rendezvényein, fellépésein szerte az országban, illetve a határon túl is.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.