EUR: 317,90 Ft
CHF: 280,64 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Gulyás: A Stop Soros törvénycsomagról és a kormányzati munkáról tárgyalnak a frakciók

A Stop Soros törvénycsomag valamint az elmúlt nyolc év kormányzati munkájának értékelése is szerepel a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt visegrádi kihelyezett frakcióülésének napirendjén – közölte Gulyás Gergely, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szerdán a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

A fideszes politikus elmondta: a frakciók nagy valószínűséggel a Stop Soros törvénycsomag támogatásáról fognak dönteni.


Gulyás Gergely kiemelte: a következő 3-4 hónap a migráció témájában kulcsfontosságú lesz, hiszen az ENSZ migrációs csomagjának alapvető tételei, minden tekintetben szemben állnak azzal amit a kormánypártok a migrációról mondanak, illetve gondolnak.

Rámutatott: az ENSZ jelentése illetve migrációs csomagja is pozitívumként tünteti fel a migrációt, legális útvonalak létesítését javasolja. Ők ezzel szemben ezt komoly veszélynek tartják. A tárgyalásokon a magyar kormány egyelőre részt vesz, és azért küzd, hogy a javaslat alapvetően megváltozzon.


Gulyás Gergely megjegyezte: azt is látják a belga miniszterelnök fenyegetéséből, hogy a felső korlát nélküli kvóták elfogadásával zsarolja a visegrádi államokat, hogy júniusig az Európa Tanács mindenképpen döntésre vigye ezt a kérdést.

A kormánypárti politikus kiemelte: vannak olyan országok, köztük a Benelux- és skandináv államok, amelyek szerintük egy konszenzussal meghozható döntést, akár többségi alapon, szívesen meghoznának.

Jelezte: a frakcióülésen áttekintik a 2010, illetve 2014 óta elért eredményeket is.

Hangsúlyozta: fontos előrelépést sikerült elérni számtalan, kulcsfontosságú területen, így a gazdaságot nem csupán stabilizálták, hanem a növekedés alapjai is biztosítottak.

Szerényen, de magabiztosan várhatják az eredményekre tekintettel az országgyűlési választásokon való megmérettetést – összegzett Gulyás Gergely.

Az Elios-üggyel összefüggő kérdésre a frakcióvezető közölte: szomorúak amiatt, ha az a látszat keletkezik, hogy független európai uniós hivatalok választási kampányba akarnak beavatkozni. Ők nem tartanak igényt olyan “elvtársi segítségre” az unió részéről, mint amit 2006-ban a szocialisták kaptak, viszont azt, hogy ugyanazt az ügyet immár a második választás előtt melegítik fel és olyan személyekkel hozzák összefüggésbe, akik nem voltak többségi döntéshozatali helyzetben, elfogadhatatlannak tartják.

Arról, hogy a szocialisták szerint jóval többet is lehetett volna spórolni a rezsicsökkentéssel, azt mondta: választási kampányban természetesnek tartják, hogy meredek állítások elhangzanak. Azt szeretnék azonban, ha az arcátlanság nem lenne a választási kampány része – tette hozzá a frakcióvezető.

Kiemelte: azok a szocialisták akarják most számon kérni a kormányt, miért csak 25 százalékkal mérsékelte az energiaárakat, akik nyolc éves kormányzásuk alatt háromszorosára növelték a gáz árát, kétszeresére a villamos-energia árát.

A választási kampányban a fideszes politikusok vitákon való részvételéről, illetve az esetleges miniszterelnöki vitáról azt mondta: ő maga számtalan ellenzéki politikus vitatkozott az elmúlt fél évben, azzal vádolni, hogy kerülné a vitákat, nehezen lehet hitelesen. Más kérdés, ma a magyar közéletben mennyire adottak a tény- és tárgyszerű vita feltételei. Ő aggasztó módon nem látja ezt adottnak – közölte.

A kormányfői vitáról úgy vélekedett: nincs értelme, érdemi kihívót ugyanis nem látnak.

Arról, hogy számítanak-e újabb kétharmadra, ezt mennyire tartják fontosnak, azt mondta: reménykednek abban, hogy a választók döntésének köszönhetően ismét kormányt alakíthat a Fidesz és a KDNP. Ehhez ma 100 mandátum szükséges – rögzítette Gulyás Gergely.

További kérdésre közölte: jövő héten kétnapos országgyűlési ülést terveznek, e kérdésben ugyanakkor a házelnöknek döntő szava van.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz józsefvárosi, fővárosi tulajdonú bérlakást hoznak lakható állapotba, hogy azokba hajléktalan emberek költözhessenek egy európai uniós és állami támogatású program révén.

 • Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Intenzíven terjed az influenza: az év harmadik hetében – január 14. és 20. között – kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz panaszával, mint egy héttel korábban – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett heti jelentéséből.

 • A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem állt a magyar családok mellé; Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt mindig csak elvettek a gyermekesektől – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán Komáromban.