2018. augusztus 15., szerda
Mária

Egyéb Nagykanizsa

Gyakorlat a füstben

Zala megyében fontosnak tartják a hivatásos és az önkéntes tűzoltók folyamatos együttműködését. Számos esetben ugyanis közösen dolgoznak a tűzeseteknél vagy műszaki mentéseknél, így nem csoda, hogy gyakran közös gyakorlatokat is tartanak.

A minap Zalaistvándon harminchárom önkéntes és tizenöt hivatásos tűzoltó tette próbára felkészültségét. Azt próbálták ki, hogy szinte nulla méteres látótávolság mellett hogyan lehet egy füsttel telített pincében menteni és oltani.


Az önkéntes tűzoltók sem riadnak meg a füsttől (Fotó: ZMKI)

A közös gyakorlatot megelőzően Gömbös Norbert százados, aki szabadidejében önkéntes tűzoltó, előadást tartott a tűzvédelemről, a beavatkozás során alkalmazandó munka- és tűzvédelmi szabályokról, valamint a tapasztalatok alapján előforduló, a munkát nehezítő körülményekről. Ezután jött a gyakorlat. Az elképzelt vészhelyzetben tűz keletkezett a falu központjában, egy használaton kívüli épület pincéjében.

Az önkéntes tűzoltók kipróbálhatták azokat a hőkamerákat, amelyeket a füsttel telített helyiségek felderítése során alkalmaznak hivatásos kollégáik. Mindemellett a mentőkötelek alkalmazását, a tűzoltási mozzanatokat, a rádiózás szabályait és a légzőkészülékek használatát is gyakorolták.

Kapcsolódó Cikkek

 • In memoriam Matus György

  In memoriam Matus György

  72 éves korában elhunyt Matus György, a Vörösmarty Színház művésze, aki 20 évig volt a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja.

 • Licitáljon, hogy segíthessen!

  Licitáljon, hogy segíthessen!

  A nyíregyházi Tomek Zoltán jól ismert a futball szurkolói körökben. A 42 éves kétgyermekes, súlyosan beteg édesapáért az elmúlt egy évben összefogott az egész magyar sporttársadalom.

 • Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  A kétezres évek egyetlen miskolci zenekara a Holdviola, mely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 • Cserkészek táboroztak

  Cserkészek táboroztak

  Láthatóan jó hangulatban telt a visegrádi négyek országaiból érkező cserkészek számára szervezett nemzetközi találkozó, amelynek Dunaújváros adott otthont.