2018. november 18., vasárnap
Jenő

Egyéb Nagykanizsa

Gyakorlat a füstben

Zala megyében fontosnak tartják a hivatásos és az önkéntes tűzoltók folyamatos együttműködését. Számos esetben ugyanis közösen dolgoznak a tűzeseteknél vagy műszaki mentéseknél, így nem csoda, hogy gyakran közös gyakorlatokat is tartanak.

A minap Zalaistvándon harminchárom önkéntes és tizenöt hivatásos tűzoltó tette próbára felkészültségét. Azt próbálták ki, hogy szinte nulla méteres látótávolság mellett hogyan lehet egy füsttel telített pincében menteni és oltani.


Az önkéntes tűzoltók sem riadnak meg a füsttől (Fotó: ZMKI)

A közös gyakorlatot megelőzően Gömbös Norbert százados, aki szabadidejében önkéntes tűzoltó, előadást tartott a tűzvédelemről, a beavatkozás során alkalmazandó munka- és tűzvédelmi szabályokról, valamint a tapasztalatok alapján előforduló, a munkát nehezítő körülményekről. Ezután jött a gyakorlat. Az elképzelt vészhelyzetben tűz keletkezett a falu központjában, egy használaton kívüli épület pincéjében.

Az önkéntes tűzoltók kipróbálhatták azokat a hőkamerákat, amelyeket a füsttel telített helyiségek felderítése során alkalmaznak hivatásos kollégáik. Mindemellett a mentőkötelek alkalmazását, a tűzoltási mozzanatokat, a rádiózás szabályait és a légzőkészülékek használatát is gyakorolták.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.