2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb XIV.kerület XVI.kerület

Gyerekeken segítettek a kertvárosiak

Célba ért a kertvárosiak és az alsórákosiak újabb ajándéka. Szatmáry Kristóf, a XVI. kerület és Alsórákos országgyűlési képviselője két párásítókészüléket adott át a segítőkész polgárok nevében a Bethesda Gyermekkórház főigazgatójának, dr. Velkey Györgynek.

A tavaly karácsony előtt szervezett nagyszabású karitatív akció a megtartott cipősdobozkampányhoz kapcsolódott. A kertvárosiak és alsórákosiak évek óta egy cipősdoboznyi ajándékkal – játékok, tartós élelmiszerek, ruhák – segíthetik a nélkülözőket, de tavaly pénzzel is támogathatták a rászorulókat. Az Erzsébetligeti Színház előtt tartott jótékonysági vásár karácsonyfadísz-eladásaiból befolyt összeget gyerekek javára fordította a kerület. Az összeg egyik feléből, 300 ezer forintból két párásítókészüléket is sikerült vásárolni, amelyeket a Bethesda Gyermekkórház kapott meg. Az eszközöket dr. Velkey György főigazgató Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselőtől vehette át, a honatya Kovács Péter XVI. kerületi polgármesterrel a tavalyi karitatív kezdeményezés fővédnöke is volt.


Szatmáry Kristóf adta át az ajándék készüléket a Bethesda kórház főigazgatójának, dr. Velkey Györgynek

– Több száz gyermek életét könnyíti meg a két párásítókészülék az elkövetkező években, ezért nagyon fontos berendezésekhez jutottunk – mondta el Velkey György. – A gépek a krupp és hörghurut kezelésében segítenek: az ijesztő fulladásos tüneteket a párásítással és a gyógyszer megfelelőbb adagolásával napok alatt megszüntetik. Szatmáry Kristóf szervezésében nem először jutunk fontos segítséghez. Az ő szellemisége nagyon közel áll a miénkhez, a választókerületében végzett munkájának egyik fő motívuma az elesettek támogatása. Korábban többek között jótékonysági bált rendezett, amelynek bevételéből a figyelemzavaros és hiperaktív gyerekekkel foglalkozó centrumunk felújítását tudtuk finanszírozni.

Az átadón Szatmáry Kristóf a XVI. kerületiek és a XIV. kerületi alsórákosiak felelősségvállalását hangsúlyozta.
– Mi mindig ott vagyunk, ha segíteni kell, kezet nyújtunk a rászorulóknak – mondta. – A gyűjtésbe annak biztos tudtával vághattunk bele, hogy az emberek most is bizonyítani fogják, mennyire a szívükön viselik a beteg gyerekek sorsát. Ezért én is köszönetet szeretnék mondani minden felajánlásért. A tavalyi akcióból befolyt pénzösszeg másik fele is jó helyre került: azt a 300 ezer forintot már megkapta Böjte Csaba ferences rendi szerzetes Dévai Szent Ferenc Alapítványa. Csaba testvérék a pénzt az erdélyi árvák fogászati kezelésére fordíthatják.


Évente több mint százezer gyereket kezelnek

A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza az egyedüli egyházi fenntartású gyermekkórház a közép-európai régióban. Az intézmény részt vesz a főváros gyermekügyeleti rendszerében, de nem csupán a pesti oldal északkeleti területeiről fogad betegeket: az egész országból kezelnek égéssérült és epilepsziás gyerekeket. Évente átlag 8-9000 gyermeket gyógyítanak a fekvőbetegosztályokon, a járóbeteg-rendeléseket 110-120 ezren keresik fel.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.