2020. január 27., hétfő
Angelika

Belföld

Gyurcsány eltitkolta 150 millióját

“Helyreigazító közlemény: 2018. feburár 2-án a www.lokal.hu online felületünkön közzétett “Gyurcsány eltitkolta 150 millióját” című online cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy Gyurcsány Ferenc eltitkolt és vagyonnyilatkozatában nem tüntetett fel 150 millió forintot.”

Gyurcsány Ferenc kínos magyarázkodásba kezdett, amikor megjelent a sajtóban, hogy titkos számlát tart fenn egy osztrák bankban. A Schoellerbank AG egy exkluzív, magánkézben lévő pénzintézet, amely 1833 óta működik a Lajtán túl, és büszkén hirdeti magáról, hogy a Handelsblatt felmérésén sorozatban hatodik alkalommal választották meg Ausztria legjobb elit bankjának.


Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel azt a több mint 150 millió forintot, amely egy nevén lévő titkos osztrák bankszámlán van elhelyezve – derült ki a Magyar Idők csütörtök reggeli cikkéből. A portál arra emlékeztet: az MSZP egykori elnökhelyettese, Simon Gábor ellen néhány éve hasonló eset miatt büntetőeljárás indult.

Gyurcsány Ferenc /Fotó: Mészáros Diána

Gyurcsány Ferenc bátran pályázhatna a leggazdagabb magyar politikus címére, ugyanis tavaly az Altus Zrt.-ből több száz millió forintos osztalékot vett fel. Emellett a Demokratikus Koalíció elnökének több mint 600 millió forintos megtakarítása van értékpapírban. A Magyar Idők írása szerint emellett egy 50 négyzetméteres pápai lakást és a feleségével közösen vásárolt háromezer négyzetméteres kötcsei telket, valamint a rajta álló 267 négyzetméteres házat vallott be az okiratban, tavaly és idén egyaránt.


Gyurcsány az eset napvilágra kerülése után kínos magyarázkodásba kezdett, majd perrel fenyegetőzött.

– Miért kellene itthon tartanom minden pénzemet? Európai polgár vagyok. Európában tartom a pénzemet – indokolt egy sajtótájékoztatón a volt miniszterelnök, aki szerint leadott vagyonnyilatkozata pontos és törvényes; a bécsi befektetési számláján lévő körülbelül félmillió euró értékű részvény és kötvény a nyilatkozatában feltüntetett mintegy 605 millió forintnyi befektetés része. Gyurcsány azt is elárulta: egy magyar és egy osztrák bank mellett két magyar pénzügyi szolgáltatónál tartják a pénzüket.

 

 

Meghökkentő és hihetetlen adatok

Vona Gábornak, a Jobbik elnökének a vagyonnyilatkozata érdemben semmit nem változott 2016-hoz képest. Legalábbis ezt állítja. Tavalyelőtt vett egy legelőt, amely még most is a tulajdonában van, miközben továbbra sincs semmilyen ingatlana, és a képviselői fizetésén kívül jelentős bevétele sincs. Sem autója, sem pedig adóssága. Van viszont egy 500 ezer forintos értékpapírja.

Szél Bernadettnek két nagy ingatlanon kívül nincs semmije. Az LMP társelnöke azonban beírt a vagyonnyilatkozatába két zászlót is, feltehetően ezzel kívánta jelezni, hogy nem áll szándékában különösebben komolyan venni a minden képviselőre nézve kötelező nyilatkozatot. A szintén LMP-s Hadházy Ákos ragaszkodik Trabant kombijához: még 2015-ben vette meg a keletnémet autóipar csodáját, és azóta is megvan neki. Igaz, eközben egy újra cserélte le a régi, lízingelt Skodáját. Továbbra sem tudható, hogy miből fedezi luxushobbiját, a repülést, amiről az ATV egyik műsorában is beszélt.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője meglepően vagyonos ember. Vagyonnyilatkozatában említést tesz egy erdőről és egy hétvégi házról, valamint több pécsi ingatlanról. Van egy 1,6 millió forintos és egy 50 ezer eurós életbiztosítása is. Ötmilliós készpénzvagyona mellett csak egymillió forint tartozása van.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek