2019. október 23., szerda
Gyöngyi

Belföld

Gyurcsánynak legalább két éve pihen külföldi bankban a pénze

Gyurcsány Ferenc kínos magyarázkodásba kezdett, amikor megjelent a sajtóban, hogy titkos számlát tart fenn egy osztrák bankban. A Schoellerbank AG egy exkluzív, magánkézben lévő pénzintézet, amely 1833 óta működik a Lajtán túl, és büszkén hirdeti magáról, hogy a Handelsblatt felmérésén sorozatban hatodik alkalommal választották meg Ausztria legjobb elit bankjának.

Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel azt a több mint 150 millió forintot, amely egy nevén lévő titkos osztrák bankszámlán van elhelyezve – derült ki a Magyar Idők csütörtök reggeli cikkéből.


A lap most pedig arról ír, hogy az exminiszterelnöknek már legalább két éve pihenteti külföldi bankban a pénzét. Már 2016-ban is volt számlája az osztrák elit bankban Gyurcsánynak, akinek akkor több mint 180 millió forintra rúgott a számlája a Schoellerbank AG-nál, ez azonban mintegy 30 millióval több, mint jelenleg. Az azonban, hogy részben külföldön tárolja a vagyonát, a 2016-os vagyonbevallásából sem derült ki.

A nyilvánosságot sem akkor, sem most nem tájékoztatta erről. Lelepleződése után a politikus azzal védekezett, hogy a mostani vagyonnyilatkozatában szereplő 605 millió forintos értékpapírtétel magában foglalja azt a 150 milliós befektetést, amelyet az osztrák pénzintézetben tart – írja a Magyar Idők.


Gyurcsány Ferenc bátran pályázhatna a leggazdagabb magyar politikus címére, ugyanis tavaly az Altus Zrt.-ből több száz millió forintos osztalékot vett fel. Emellett a Demokratikus Koalíció elnökének több mint 600 millió forintos megtakarítása van értékpapírban. A Magyar Idők írása szerint emellett egy 50 négyzetméteres pápai lakást és a feleségével közösen vásárolt háromezer négyzetméteres kötcsei telket, valamint a rajta álló 267 négyzetméteres házat vallott be az okiratban, tavaly és idén egyaránt.

Eltitkolt vagyon esetén megszűnhet a képviselői mandátum

Gyurcsány Ferenc jogi lépéseket tervez a Magyar Időkkel szemben amiatt, mert a lap arról írt, hogy a Demokratikus Koalíció elnökének 150 millió forintos pénzintézeti követelése van egy osztrák bankban és ezt nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász elmondta, az Országgyűlésről szóló törvény kimondja, a vagyonnyilatkozatban külön rubrikában kell feltüntetni a vagyoni vagy pénzbeli követelést. Ha kiderül, hogy bűncselekmény történt, a mandátum is megszűnhet.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek