EUR: 312,97 Ft
CHF: 275,82 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Belföld

Gyürk András: Tovább kell harcolni a rezsicsökkentés védelmében

A tagállamok nem veszthetik el azon lehetőségüket, hogy a lakosság érdekében beavatkozzanak az energiaárak alakulásába, tovább kell harcolni a rezsicsökkentés védelmében – jelentette ki Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője Brüsszelben, az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán.

A képviselő elmondta, a villamosenergia-piac jövőjét meghatározó jogszabálycsomag szerdai elfogadása további lépés az energiaunió, az egységes, fogyasztó-központú energiapiacok megvalósítása felé.


Úgy vélte, az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságának sikerült egy lényegesen megengedőbb szövegtervezetet kialakítani a szabályozott árak kivezetésére vonatkozóan. A siker azonban nem teljes, ugyanis még mindig időbeli korláthoz és egyéb feltételekhez kötött az árszabályozás fenntartása a háztartások körében, ezzel szűkítve a tagállamok hatáskörét a lakossági energiaárak féken tartásában – húzta alá.

“Ez olyan kérdés, amelyben nem tudunk engedni. A fogyasztók érdekeinek védelme az elsődleges feladatunk, és én úgy látom, hogy Magyarországnak szüksége van erre az energiapolitikai eszközre” – fogalmazott.


Kifejtette, a jelentés első tervezete radikális módon írta elő a szabályozott árak minél hamarabbi kivezetését, nagyon rövid átmeneti időszak lehetővé tételével. A módosító javaslatoknak köszönhetően a mostani, kompromisszumos verzió, feltételekhez kötötten megengedi a szabályozott árak alkalmazását tízéves időtartamra. A tanácsi verzióban nem szerepel időkorlát, a cél az, hogy a későbbi tárgyalások során ez az álláspont érvényesüljön – emelte ki.

A néppárti EP-képviselő hozzátette: a jóváhagyott villamosenergia-piaci rendeletben is vannak olyan témák – mint például a kapacitásmechanizmus bevezetésének lehetősége -, ahol a parlamenti álláspont nem tökéletes, de ebben az esetben is a tanácsi szövegre lehet majd támaszkodni az egyeztetésekkor.

“Ha azonban nem lesz számunkra megfelelő a szöveg, akkor a végső szavazáson nem fogjuk tudni támogatni a javaslatot” – közölte a képviselő.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek