EUR: 334,89 Ft
CHF: 305,92 Ft
2019. november 18., hétfő
Jenő

Belföld

Ha kell, az ENSZ-szel is harcolunk

Abban az esetben, ha az ENSZ globális migrációs paktumának február 5-én megjelenő első tervezetében nem lesz elmozdulás pozitív irányba magyar szempontból, Magyarország megindíthatja a kilépési folyamatot az ENSZ menekültügyi egyezményéből – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter tegnap, a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök arra utasította őt, hogy amennyiben az ENSZ globális migrációs paktumának február 5-én megjelenő első tervezetében nem lesz elmozdulás pozitív irányba, a magyar érdekeknek is megfelelően, Magyarország indítsa meg a kilépési folyamatot.


MTI Fotó: Balogh Zoltán

A miniszter elmondta, hogy a kormány a szerdai ülésen áttekintette az ENSZ globális migrációs csomagja kapcsán kialakult helyzetet, hiszen hamarosan megkezdődik ennek a csomagnak a tárgyalása – írta meg a hirado.hu.

Kijelentette, ez a New York-i deklaráció ellentétes Magyarország álláspontjával és biztonsági érdekeivel. A vita alapjául szolgáló deklaráció és főtitkári nyilatkozat ugyanis azt állítja, hogy a migráció jó dolog. A kormány ellenben úgy vélekedik, a migráció se nem pozitív, se nem megállíthatatlan – szögezte le Szijjártó.


Felsorolta, hogy mind a deklaráció, mind pedig a főtitkár által tett nyilatkozat a migrációs lehetőségek kiszélesítéséről beszél, holott inkább a migráció jelenségének megállításáról kellene szólni. Elmondta, ez a paktum azt az irányvonalat követi, hogy miként lehet lazítani az útra kelő emberek befogadásának adminisztrációján. Szijjártó Péter szerint ezzel az államok szuverenitását korlátoznák.

. (MTI/EPA/Nake Batev)

Kiemelte, a deklaráció célul tűzi ki, hogy a migrációs folyamatokban közvetlenül nem érintett országok is fogadjanak be migránsokat. A külügyi és külgazdasági miniszter úgy véli, ez inkább a migrációs folyamatok ösztönzését jelentené, mintsem megállítását. A deklaráció továbbá azt is célul tűzte ki, hogy szorítsák vissza a határsértések kriminalizálását, pedig a határsértés bűncselekmény – jelentette ki a Szijjártó Péter.


A külügyminiszter szerint a legfőbb probléma, hogy mind a deklaráció, mind pedig a főtitkár által tett nyilatkozat a migrációhoz való jogot mint alapvető emberi jogot kezeli, ezért elmossa a legális és az illegális migráció közötti különbségeket.

Ismert: António Guterres ENSZ-főtitkár a múlt héten azt mondta, hogy a migráció igazi lehetőség, erősíti a gazdasági növekedést, csökkenti az egyenlőtlenségeket és összeköti a különböző társadalmakat. Puskás Imre, a Fidesz szóvivője a hétvégén közölte: a nemzetközi szervezet javaslatai nagyon ismerősek, a Soros-tervben számos ehhez hasonló gondolattal lehet találkozni.

Magyarországon kívül más országok is jelezték egyet nem értésüket ezzel a paktummal kapcsolatban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán Viktor: Optimista vagyok, de nehezebb idők jönnek

  Orbán Viktor: Optimista vagyok, de nehezebb idők jönnek

  Orbán Viktor erről a magyar közmédiának beszélt, miután a szlovák és a cseh kormányfővel, valamint a lengyel külügyminiszterrel megkoszorúzta a Szabadság Kapuja emlékművet a 30 évvel ezelőtt kezdődött csehszlovák rendszerváltoztatásra emlékezve.

 • Bemutatkoztak Bács-Kiskun legfinomabb borai

  Bemutatkoztak Bács-Kiskun legfinomabb borai

  Másodjára is nagy sikerrel zajlott le a Bács-Kiskun megyei bormustra, ahol a vidék legkiválóbb borászai, pincészetei kapnak lehetőséget, hogy bemutassák a Duna-Tiszta közének legjobb borait.

 • Lezárták a 42-es főutat Püspökladánynál

  Lezárták a 42-es főutat Püspökladánynál

  Lezárták a 42-es főutat Püspökladánynál, mert kihasadt egy cső a gázfogadó állomáson, és a kiáramló gáz begyulladt a város külterületén – közölte a katasztrófavédelem hétfő reggel honlapján.