EUR: 317,40 Ft
CHF: 280,56 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Életmód

Hatalmas üzlet a GMO-mentes termékek exportja

Magyarország a GMO-mentesség egyik legmeghatározóbb európai szereplője lett – jelentette ki dr. Gyuricza Csaba Berlinben, a Nemzetközi Zöld Hét keretében tartott, a fehérjenövény-termesztés nemzetközi perspektíváit tárgyaló konferencián. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a Lokálnak is nyilatkozott.

A világpiacon nagyon keresettek a GMO-mentes termékek – Profimedia, Alamy

Az Európa legnagyobb mezőgazdasági szakkiállításán megrendezett találkozó fő témája a fehérjetartalmú állati takarmányok globálisan is fenntartható termesztése volt, hiszen a fehérje kiemelten fontos alkotóeleme az állati takarmányoknak. A szója és más hüvelyes növények termesztése és kereskedelme pedig nélkülözhetetlen a takarmányfehérjék iránt világszerte mutatkozó igények kielégítése érdekében, miközben az európai és ázsiai országok jelentős vásárlók, így erősen függenek a fehérjeimporttól.


Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ  főigazgatója

– Sokszor felmerül az ellenvélemény, hogy a globális piacon nem versenyképesek a GMO-mentes (jelentése: genetikailag módosított élőlény) termékek. Ezzel szemben ezek a világpiacon nagyon keresettek – mondta lapunknak dr. Gyuricza Csaba. A főigazgató szavai szerint például a feldolgozatlan szóját 20-30 százalékos felárral tudjuk értékesíteni Nyugat-Európában, például Ausztriában, Németországban és Svájcban.

Dr. Gyuricza Csaba arról is szót ejtett, hogy mindez jelentős versenyelőnyt biztosít hazánknak. Talán kevesen tudják, hogy a világon egyedüliként Magyarország az alaptörvényben deklarálta a GMO-mentességet a mezőgazdaságban.


A főigazgató szerint jelentős agrárdiplomáciai sikerként könyvelhető el, hogy a tavaly mintegy tucatnyi európai ország és Kína részvételével lezajlott Kína–Európa Szója Szimpózium idei rendezvényének tavasszal Budapest és Bécs fog otthont adni. A Duna Szója Szövetség és a Kínai Agrártudományi Akadémia soron következő rendezvénye kiváló lehetőség hazánk mezőgazdasági tudományos-kutatási eredményeinek és vezető pozícióinak erősítésére Európában és a Távol-Keleten.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bővül a MOL Limo-zóna

  Bővül a MOL Limo-zóna

  Ígéretéhez híven bővítette szolgáltatási területét Budapest legnagyobb közösségi autmegosztó szolgáltatása a MOL Limo. A MOL Limo az alig egy évvel ezelőtti indulás után néhány hónappal már 35 ezer felhasználóval dicsekedhetett, akik idén már a főváros 4 további részen élvezhetik a limózást.

 • Óvatosan az új évi absztinenciával!

  Óvatosan az új évi absztinenciával!

  A hosszú tél kritikus az alkoholproblémákkal és más szenvedélybetegséggel küzdők életében, a szakember mégis arra int: az újévi fogadalom miatti leszokás nem hatékőny, a függőknek segítségre van szükségük, akiknek pedig nincs ilyen gondjuk, azoknak fogadalom sem kell, legfeljebb kidobják a maradék piákat otthonról.

 • 5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  Aki az év elején életmódváltásba kezd, és a fogyás szót beírja bármilyen keresőbe, fél perc alatt közel másfél millió találatot kaphat. A számtalan diéta, termék, étrend-kiegészítő és hirdetés között nehéz megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet.