EUR: 323,19 Ft
CHF: 283,23 Ft
2018. október 19., péntek
Nándor

Életmód

Hatalmas üzlet a GMO-mentes termékek exportja

Magyarország a GMO-mentesség egyik legmeghatározóbb európai szereplője lett – jelentette ki dr. Gyuricza Csaba Berlinben, a Nemzetközi Zöld Hét keretében tartott, a fehérjenövény-termesztés nemzetközi perspektíváit tárgyaló konferencián. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a Lokálnak is nyilatkozott.

A világpiacon nagyon keresettek a GMO-mentes termékek – Profimedia, Alamy

Az Európa legnagyobb mezőgazdasági szakkiállításán megrendezett találkozó fő témája a fehérjetartalmú állati takarmányok globálisan is fenntartható termesztése volt, hiszen a fehérje kiemelten fontos alkotóeleme az állati takarmányoknak. A szója és más hüvelyes növények termesztése és kereskedelme pedig nélkülözhetetlen a takarmányfehérjék iránt világszerte mutatkozó igények kielégítése érdekében, miközben az európai és ázsiai országok jelentős vásárlók, így erősen függenek a fehérjeimporttól.


Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ  főigazgatója

– Sokszor felmerül az ellenvélemény, hogy a globális piacon nem versenyképesek a GMO-mentes (jelentése: genetikailag módosított élőlény) termékek. Ezzel szemben ezek a világpiacon nagyon keresettek – mondta lapunknak dr. Gyuricza Csaba. A főigazgató szavai szerint például a feldolgozatlan szóját 20-30 százalékos felárral tudjuk értékesíteni Nyugat-Európában, például Ausztriában, Németországban és Svájcban.

Dr. Gyuricza Csaba arról is szót ejtett, hogy mindez jelentős versenyelőnyt biztosít hazánknak. Talán kevesen tudják, hogy a világon egyedüliként Magyarország az alaptörvényben deklarálta a GMO-mentességet a mezőgazdaságban.


A főigazgató szerint jelentős agrárdiplomáciai sikerként könyvelhető el, hogy a tavaly mintegy tucatnyi európai ország és Kína részvételével lezajlott Kína–Európa Szója Szimpózium idei rendezvényének tavasszal Budapest és Bécs fog otthont adni. A Duna Szója Szövetség és a Kínai Agrártudományi Akadémia soron következő rendezvénye kiváló lehetőség hazánk mezőgazdasági tudományos-kutatási eredményeinek és vezető pozícióinak erősítésére Európában és a Távol-Keleten.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Pignon menü története

    A Pignon menü története

    A Thália Színházban a Legyen férfi, Monsieur Pignon! című előadás szereplői, Pindroch Csaba és Gubás Gabi tehetségüket a tűzhely mellett is bizonyíthatták, hiszen Ferencz Gábornak, a Sophie séfjének dolgoztak a keze alá.

  • Agyő, pánikroham!

    Agyő, pánikroham!

    Számos hatékony megoldás létezik a szorongás és az ezzel járó kellemetlen rohamok leküzdésére.