EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Békéscsaba

Határon átnyúló természetvédelem

Partnertalálkozót és sajtótájékoztatót tartott a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nagyváradi partnerével egy nemrég elnyert uniós projekt kapcsán. Mintegy 24 millió forintos keretből a vállalkozások szemléletformálása a kitűzött cél.

A Közös Kihívás és Közös Együttműködés a Határon Átnyúló Természeti Örökség Gondozásáért címmel kiírt pályázaton nyert fő pályázóként a nagyváradi Don Orione Alapítvány, partnerekként pedig a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Șuncuiuș (Vársonkolyos) község önkormányzata és a Körös-Maros Nemzeti Park.


A projekt általános célja, hogy a természeti értékek megőrzése és fenntartható fejlesztése mellett olyan korszerű turisztikai lehetőségeket alakítsanak ki, amelyek hatásai átnyúlnak a határokon. Erre azért van szükség, mert a területen lévő természeti kincsek értéke felbecsülhetetlen, azonban ezek hatékony megőrzésére, valamint turisztikai és oktatási célú hasznosítására nincs megfelelően kidolgozott stratégia.

Zöldfelület-kezeléssel javítják a legelők minőségét
MTI Fotó: Kovács Attila

A kihívások közös megoldásának további motivációja, hogy sokkal hatékonyabbak a közösen koordinált és ezáltal szélesebb célcsoportot megszólítani képes programok. A regionális stratégia a ROHU-programmal együtt hozzájárulhat ahhoz, hogy az érintett területeken úgy növekedjen a turizmus, hogy közben a védett természeti örökség érintetlen maradjon. A projekt által gondozott élőhelyek jelenleg a maguk eredeti, természetes állapotában várnak arra, hogy a modern kornak megfelelő bemutatóhelyekké váljanak. Ez a Körös-Maros Nemzeti Park és a Bihar-hegységben mintegy 386 hektárnyi Natura 2000 területet érint. A projekt további eredménye lesz remélhetőleg a vendégéjszakák számának emelkedése is.


A Körös-Maros Nemzeti Park tevékenységei is több kihívásra fókuszálnak: zöldfelület-kezeléssel javítják a legelők minőségét, ezzel garantálva a megfelelő táplálékot az őshonos szarvasmarha-állomány számára. Egy 750 négyzetméteres terület lekerítésével 167 hektáron élő szarvasmarha-állomány számára biztosítják a minőségi táplálékot. A megfelelő technikai háttér megteremtésével a Sebes-Körös folyó menti erdős területeken az őshonos fajok telepítése mellett megoldhatóvá válik az invazív növényfajták kiirtása is, amely 56 hektárnyi Natura 2000 terület minőségének javítását jelenti. Ez a gyakorlatban azért fontos, mert az invazív növényfajták az őshonos fajtáktól veszik el a tápanyag- és vízforrást, kiszorítva ezzel természetes környezetükből.

Fotó: Fekete Róbert
A sajtótájékoztatón számoltak be a szervezetek képviselői a pályázat részleteiről.
Miheller Péter, a Don Orione Alapítvány igazgatója, Mihai Fecheta alapítványi elnök, dr. Orosz Tivadar, a BMKIK elnöke, és Szikszai Csaba, a BMKIK Külgazdasági és EU- integrációs Osztályának vezetője

A környezettudatos életmódra nevelés, valamint a tudásátadás a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark fejlesztése nyomán valósul meg. A látogatóközpontban fejlesztik az oktatási infrastruktúrát (239,6 négyzetméteres oktatási létesítmény építésével), valamint szórakoztató és interaktív elemekkel növelik a tudásátadás hatékonyságát. A jelenleg működő túraösvényeket fejlesztik és kiterjesztik, valamint a Sebes-Körösön egy egyedülálló, kenuval végigjárható, 10 állomásos túraútvonalat hoznak létre. A biodiverzitás felmérése, a jövőbeli fejlesztési irányok meghatározása, valamint a tudásátadás hatékonyságának további növelése érdekében kutatásokat és felméréseket végeznek, amelyek eredményeit disszeminációs rendezvényeken ismertetik.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.