2018. november 18., vasárnap
Jenő

Egyéb Békéscsaba

Határon átnyúló természetvédelem

Partnertalálkozót és sajtótájékoztatót tartott a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nagyváradi partnerével egy nemrég elnyert uniós projekt kapcsán. Mintegy 24 millió forintos keretből a vállalkozások szemléletformálása a kitűzött cél.

A Közös Kihívás és Közös Együttműködés a Határon Átnyúló Természeti Örökség Gondozásáért címmel kiírt pályázaton nyert fő pályázóként a nagyváradi Don Orione Alapítvány, partnerekként pedig a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Șuncuiuș (Vársonkolyos) község önkormányzata és a Körös-Maros Nemzeti Park.


A projekt általános célja, hogy a természeti értékek megőrzése és fenntartható fejlesztése mellett olyan korszerű turisztikai lehetőségeket alakítsanak ki, amelyek hatásai átnyúlnak a határokon. Erre azért van szükség, mert a területen lévő természeti kincsek értéke felbecsülhetetlen, azonban ezek hatékony megőrzésére, valamint turisztikai és oktatási célú hasznosítására nincs megfelelően kidolgozott stratégia.

Zöldfelület-kezeléssel javítják a legelők minőségét
MTI Fotó: Kovács Attila

A kihívások közös megoldásának további motivációja, hogy sokkal hatékonyabbak a közösen koordinált és ezáltal szélesebb célcsoportot megszólítani képes programok. A regionális stratégia a ROHU-programmal együtt hozzájárulhat ahhoz, hogy az érintett területeken úgy növekedjen a turizmus, hogy közben a védett természeti örökség érintetlen maradjon. A projekt által gondozott élőhelyek jelenleg a maguk eredeti, természetes állapotában várnak arra, hogy a modern kornak megfelelő bemutatóhelyekké váljanak. Ez a Körös-Maros Nemzeti Park és a Bihar-hegységben mintegy 386 hektárnyi Natura 2000 területet érint. A projekt további eredménye lesz remélhetőleg a vendégéjszakák számának emelkedése is.


A Körös-Maros Nemzeti Park tevékenységei is több kihívásra fókuszálnak: zöldfelület-kezeléssel javítják a legelők minőségét, ezzel garantálva a megfelelő táplálékot az őshonos szarvasmarha-állomány számára. Egy 750 négyzetméteres terület lekerítésével 167 hektáron élő szarvasmarha-állomány számára biztosítják a minőségi táplálékot. A megfelelő technikai háttér megteremtésével a Sebes-Körös folyó menti erdős területeken az őshonos fajok telepítése mellett megoldhatóvá válik az invazív növényfajták kiirtása is, amely 56 hektárnyi Natura 2000 terület minőségének javítását jelenti. Ez a gyakorlatban azért fontos, mert az invazív növényfajták az őshonos fajtáktól veszik el a tápanyag- és vízforrást, kiszorítva ezzel természetes környezetükből.

Fotó: Fekete Róbert
A sajtótájékoztatón számoltak be a szervezetek képviselői a pályázat részleteiről.
Miheller Péter, a Don Orione Alapítvány igazgatója, Mihai Fecheta alapítványi elnök, dr. Orosz Tivadar, a BMKIK elnöke, és Szikszai Csaba, a BMKIK Külgazdasági és EU- integrációs Osztályának vezetője

A környezettudatos életmódra nevelés, valamint a tudásátadás a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark fejlesztése nyomán valósul meg. A látogatóközpontban fejlesztik az oktatási infrastruktúrát (239,6 négyzetméteres oktatási létesítmény építésével), valamint szórakoztató és interaktív elemekkel növelik a tudásátadás hatékonyságát. A jelenleg működő túraösvényeket fejlesztik és kiterjesztik, valamint a Sebes-Körösön egy egyedülálló, kenuval végigjárható, 10 állomásos túraútvonalat hoznak létre. A biodiverzitás felmérése, a jövőbeli fejlesztési irányok meghatározása, valamint a tudásátadás hatékonyságának további növelése érdekében kutatásokat és felméréseket végeznek, amelyek eredményeit disszeminációs rendezvényeken ismertetik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.