EUR: 318,32 Ft
CHF: 279,90 Ft
2019. február 17., vasárnap
Donát

PR

Hibátlan megoldás a takarékoskodásra

Így jár jól az egész család

A fizetés mellé ma már sokan kapnak az adott cégnél működő cafeteriarendszerben béren kívüli juttatást, ám azt, hogy pontosan milyen elemet, azt érdemes újragondolni, mivel az idén a munkáltatók olcsóbban járulhatnak hozzá a dolgozók önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári takarékoskodásához, míg a munkavállalóknál több pénz maradhat. Az önkéntes nyugdíjpénztár a jövőnket teszi kiszámíthatóvá, az egészségpénztár pedig az egyik legjobb juttatás, ha az egész családra gondolunk.


Magyarországon régóta elérhetőek a különböző cégeknél, szervezeteknél a béren kívüli juttatások, amit a munkavállalók fizetésük mellett kapnak, és ami megkönnyíti az életünket, elsősorban anyagi szempontból. A béren kívüli csomagban szereplő elemeket rendszeresen lehet, sőt, érdemes is cserélni, mert a szabályok változása miatt időről-időre kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek azok, akik odafigyelnek. Az idei év ebből a szempontból nagyon fontos, mivel az alkalmazottak önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarítását a munkáltatók a korábbinál alacsonyabb adó mellett segíthetik, ennek a hozzájárulásnak az adóterhe ugyanis 3 százalékponttal 41 százalék alá csökkent januártól. Így még jobban megéri nekik felelősséget vállalva hozzájárulni olyan célok eléréséhez, mint munkavállalóik nyugodt, kiszámítható, egészségben élhető jövőnek elősegítése, biztosítása. Manapság, amikor a munkaerő megtartása olyan nehéz feladat, a pénztári szolgáltatások, vagyis a hosszú távú gondoskodás a munkavállalókról minden cég számára egyre fontosabb lehet.

Több okból érdemes önkéntes nyugdíjpénztárban és egészségpénztárban takarékoskodni. Az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári takarékoskodás az egyik legjobb alternatívát nyújtja az öngondoskodási piacon. Fontos tényező, hogy aki önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal készül időskorára, valamint egészségpénztárakkal gondoskodik önmagáról és családjáról az jelentős adó-visszatérítést kaphat: az egyéni megtakarítóknak a befizetéseik után évente 20 százalék, maximum 150 ezer forint visszatérítés jár. Egészségpénztáraknál ráadásul, ha két évre leköti megtakarítását, vagy annak egy részét a pénztártag, az a lekötött összeg után további tíz százalék adójóváírásra jogosítja. Mindez önmagában is vonzóvá teszi a pénztári megtakarításokat. Nem érdemes veszni hagyni ezt a pénzt, hiszen ez jár!


Mindezek mellett a pénztárak mellett szól, hogy nagyon évek óta jók az eredményeik. Ezt mutatja például az, hogy az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével együttműködő önkéntes nyugdíjkasszák tagjainak az átlagos vagyona tavaly év végén már 1,22 millió forintot tett ki, ami jelentős, 10 százalékos gyarapodást jelent az egy évvel korábbihoz képest, öt év alatt pedig impozáns, 65 százalékos növekedés. A nyugdíjpénztárak évről évre infláció feletti, a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben remek hozamokat érnek el. 2017-ben az infláció feletti becsült átlaghozamuk 5 százalékos volt.Az egészségpénztárakra egyre nagyobb számban támaszkodnak az emberek. A pénztári tagok tavaly a korábbinál 40 százalékkal több pénzt fizettek be egészségszámláikra és az év során 7,3 millió alkalommal fizettek pénztárakon keresztül a különböző szolgáltatásokért, amelyekre összesen 39,5 milliárd forintot költöttek. Alkalmanként tehát átlagosan több mint 5300 forintot adtak ki a munkáltatójuk révén összegyűjtött és adókedvezménnyel támogatott egyéni befizetéseikből összeálló egyenlegükből.

A pénztári megoldásokról talán kevesen tudják, hogy rendkívül családbarát takarékoskodási formáról van szó. Egészségpénztári megtakarításból ugyanis nem csak a pénztártag, hanem családtagjai (bejelentett közeli hozzátartozói) költései is elszámolhatóak és az élet szinte minden fontos területére megoldást kínálnak a gyógyszertári számlák fedezetétől a gyerekvállaláson és gyereknevelésen át az idősgondozásig, vagy éppen lakáshitel törlesztésig. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás pedig egy biztosabb anyagi jövőt nyújt az érintettek számára. Emellett az önkéntes nyugdíjkasszában lévő vagyon szükség esetén tagi kölcsön vagy éppen hitel fedezeteként is szolgálhat.

Pénztári előtakarékossággal elérhető az egészség, biztonság és a kiszámítható jövő.

Kapcsolódó Cikkek