EUR: 318,32 Ft
CHF: 279,90 Ft
2019. február 17., vasárnap
Donát

Aktuális

Hihetetlen: hét métert zuhant, majd kávéval kezdett festeni Zita

Szőke Zita karrierje és álmai egyetlen pillanat alatt foszlottak semmivé, amikor a sportolónő átzuhant egy rosszul rögzített erkélykorláton. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az is kétséges volt, kiszállhat-e a fiatal nő valaha a kerekesszékből. Zita azonban kitartóan küzdött azért, hogy visszakaphassa korább életét. Ma már ismét sportol, és rehabilitációja alatt beletanult a kávés festészetbe is.

A mozgás volt az élete


– Kislány koromban nagyon vékony voltam, sokat csúfoltak. Emiatt kezdtem el sportolni, hogy erősödjek – mesélte Szőke Zita a Lokálnak. – Idővel a mozgás a szenvedélyemmé vált, edzőként szereztem diplomát, tanítottam is az egyetemen.  Zitának a mozgás volt a lételeme, ebből élt. Tudását szakmai körökben is elismerték. Úgy tervezte, élete végéig sportolni fog, ám a sors pillanatok alatt összetörte az álmait. A sportoló nő két és fél évvel ezelőtt a Velencei tónál vakációzott egy szállodában. Éppen a vízre készült, amikor egy végzetes fordulat mindent megváltoztatott.

Csak felvillanó emlékképek maradtak


Zita az emeleti erkély korlátjának támaszkodott, ám a rosszul rögzített elem kitört és a nő hét métert zuhant a mélybe. – Annyira gyorsan történt minden, hogy fel sem fogtam, hogy kerültem a földre – emlékezett Zita. – Nem értettem, mi történt, miért állnak emberek köröttem, és miért hallom sziréna hangját. Csak felvillanó képek kavarognak a fejemben a mai napig azokról a pillanatokról, amikor két eszméletvesztés között egy rövid időre magamhoz tértem. A nőt azonnal kórházba vitték, ahol kiderült: két nyaki csigolyája is ripityára tört. Azonnal megoperálták, majd mélyaltatásban tartották napokig.

“Tehetetlenné váltam”

Amikor Zita magához tért, az orvosok nem sok jóval biztatták: azt mondták, így is hatalmas szerencséje volt, hogy egyáltalán túlélte az iszonyú zuhanást. Figyelmeztették, hogy az elkövetkező három hónap kritikus lehet, csak utána tudják megmondani, képes lesz-e ismét önállóan járni.

– Persze először örültem, hogy élek – árulta el Zita. – Ám ahogy teltek a napok, egyre többször szembesültem a tehetetlenségemmel, ami iszonyúan megviselt. Lassan megértettem, hogy nem csak a testem tört össze, hanem a karrierem is. Fogalmam sem volt, miből fogok élni, miközben a legapróbb tevékenység is megoldhatatlan feladatként tornyosult elém: nem tudtam hajat mosni, vagy lehajolni valamiért. Rengeteget sírtam, az is rettentően megviselt, ha csak láttam, más emberek mennyire szabadon mozoghatnak, míg engem börtönben tartott a saját testem.

Nem csak a fizikai nehézségek keserítették meg a nő életét: elvesztette a munkáját, kénytelen volt nyugdíjas szüleire támaszkodni, ők tartották el egy éven keresztül. Zita azonban úgy döntött, nem adja fel. Napról napra haladt a cél felé A gyógytornász megmutatta a gyakorlatokat Zitának, aki attól kezdve saját tempót diktált magának a gyógyulásban.

– Mivel ez a szakmám, egyedül is el tudtam végezni a gyakorlatokat, nem kíméltem magam, vissza akartam kapni az életemet – idézi fel Zita. – Fokról fokra erősítettem magamat, sokszor iszonyú fájdalmat okozott egyik-másik mozdulat, de összeszorítottam a fogamat és csináltam. Ráérős időmben pedig új képességeket fejlesztettem magamban.

Tévedésből használt kávét

Zita mindig is szerette a festményeket és a fotókat, szívesen böngészgetett ebben a témában.

– Egyszer láttam egy csodaszép festményt, egy klasszikus volt újraalkotva a barna összes színeiben. Legalábbis én akkor azt gondoltam, kávéval készült a remekmű. Mivel volt otthon ecsetem, lefőztem egy adag feketét és nekiálltam – emlékezett vissza Zita. – Utólag kiderült, hogy az a festmény ami megragadta a fantáziámat, egyszerűen egy számítógépes grafikai program szépia-szűrője segítségével készült, ám addigra én már belevetettem magamat az új hobbimba.

Minden nap felkelni hatalmas áldás

Szőke Zita festett és edzett: másfél évvel később gyakorlatilag felgyógyult és újra elkezdett edzőként dolgozni. A kávéfestmények már több kiállításon részt vettek , egészen Angliáig eljutottak. Zita élete ha nehezen is, de visszatért a régi kerékvágásba, balesete óta tudja igazán értékelni, micsoda áldás a mozgás, ha valaki képes egyedül ellátni a mindennapi teendőét. A szállodával, ahol a baleset történt Zita azóta is perben áll, a nő úgy tudja, az erkélyek korlátait a mai napig nem erősítették meg.

Kapcsolódó Cikkek