EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Belföld

Horizont: világbajnoki cím után világraszóló üzlet

Hogy miért jó az, ha az ember lassan harmadik éve jelentkezik hetente kis jegyzeteivel ugyanazon lap hasábjain? Nos, többek között azért, mert követni tudja a világ folyását s ezáltal egy-egy cikk témájának folyományait is.

Folyás, folyomány.


Szinte véletlenül gépeltem le ezeket a szavakat, de valószínűleg tudat alatt már a téma irányította az ujjaimat. Ugyanis 2017 márciusában Sör a Horizonton címmel számoltam be arról, hogy az Írországban általam csak „Sörfőzde Olimpiának” nevezett versenyen – amelyet külföldi indulóként megnyerni nagyjából olyan, mint ha Brazíliában nyertünk volna foci-vb-t – 370 sör közül a Horizont Sörműves Kft. Saison Witbier nevű itala nyerte a nagydíjat. Az eredményről egy 28 fős nemzetközi zsűri döntött, márpedig ez az eredmény hatalmas siker a teljes magyar iparágnak. Kézműves sörök tekintetében maximális a Horizontunk. Prémium termékek.

És jött a hétvégén az újabb hír: stratégiai megállapodást kötött a Carlsberggel a Horizont Brewing, legújabb sörük, a Horizont Delight IPA forgalmazásáról. Ízlelgessük: magyar kézműves sör a Carlsbergtől. A Carlsberg olyannyira világmárka, hogy a minőségi angol futballt kedvelők pontosan tudják: az FC Liverpool mezszponzora volt. A sportközgazdaságtanban jártasak meg gyorsan kiszámolhatják ennek értékét…


Nem mindennapi esemény tehát, hogy stratégiai együttműködést jelent be egy sörmulti és egy kisüzemi, kraft sörfőzde. Az együttműködés értelmében a Horizont Brewing által főzött és most bemutatott Delight IPA-t a Carlsberg Hungary felveszi a portfóliójába és a partnerei számára értékesíti. A sör fejlesztése és főzése teljes egészében a Horizont hatásköre, ebben maximális szuverenitást és bizalmat élveznek. A kész termékek aztán bekerülnek a Carlsberg értékesítési és logisztikai rendszerébe, és a partnereik a többi forgalmazott márkával azonos módon csapolhatják. Ami pedig ebben egyedülálló, hogy a vendéglátósok úgy jutnak hozzá kiváló kézműves sörökhöz, hogy közben a multinacionális cég által nyújtott komplex szolgáltatásokat (logisztika, sörcsapok biztosítása és azok szervizelése) is élvezheti. Előreláthatólag idén 50–100, elsősorban budapesti és egyéb nagyvárosi egységben fog felbukkanni a Horizont Delight IPA.

A dán cég talán a leginnovatívabb sörmulti, nemzetközi szinten számos olyan kezdeményezésük van, amely támogatja a kraftmozgalmat. Ezek közül csak egy példa, hogy a híres amerikai kisüzem, a Brooklyn Brewery európai forgalmazójává váltak.

A kiegyezés fontos dolog. A hazai sörpiac kezdeti forradalmi hangulata kezd lecsillapodni, és ahogy a történelemben mindig, a forradalmakat kiegyezések és szövetségkötések követik. A jelek szerint a Horizont érdemessé vált erre, mert nem ült a babérjain a nagydíj után. Ez a szemlélet az, amely előre visz.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor fogadta a horvát államfőt

    Orbán Viktor fogadta a horvát államfőt

    Munkavacsorán fogadta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnököt Orbán Viktor miniszterelnök szombat este Budapesten, a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

  • 210 tonnával csökkentik műanyag-felhasználását

    210 tonnával csökkentik műanyag-felhasználását

    A Lidl Magyarország a már bejelentett intézkedések mellett további 210 tonnával csökkenti a műanyag-felhasználását az év végéig a saját márkás ásványvizek PET-palackjainak súlycsökkentésével, továbbá műanyagcsomagolásának visszaszorításával – tájékoztatta az áruházlánc pénteken az MTI-t.