EUR: 323,05 Ft
CHF: 286,52 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Nyíregyháza

Hospice-részleget alakítottak ki a kórházban

Hospice-részleg kezdte meg működését február 1-jével a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház onkoradiológiai osztályán. Itt a súlyos betegségük végstádiumában lévő betegek összetett ellátását végzik majd.

Dr. Adorján Gusztáv főigazgató (Fotó: Lokál)

Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója az eseményen elmondta, a kórház onkológiai tömbjében, egy- és kétágyas kórtermekben indult el az ellátás, a betegeket várólista alapján veszik fel a részlegre.
A súlyos betegeket olyan csoport látja el, amelyben orvosok, ápolók, pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek és szociális munkások egyaránt dolgoznak – közölte a főigazgató. Az ellátás célja, hogy lehetőség szerint javítsák az ide került betegek életminőségét, enyhítsék testi és lelki szenvedéseiket, a hozzátartozóknak pedig támogatást nyújtsanak a betegség és a gyász terheinek elviselésében.


A Jósa András Oktatókórházban mintegy 10 millió forintból kialakított hospice-részlegen nyolc ágyon történik az ellátás, öt kórteremben: ezekben van egy- és kétágyas is. A kórtermek fotelágyakat is tartalmaznak, amelyeken a családtagoknak lehetőségük van az éjszakát eltölteni, illetve külön fürdőszoba tartozik hozzájuk.

A 2014-es KSH-adatok szerint a magyarországi daganatos halálozások száma az európai átlag felett volt, 100 ezer lakosból 348-an halnak meg Magyarországon daganatban, az európai átlag 261. A megyében élők között a daganatos betegség a harmadik leggyakoribb halálok, a száma pedig egyre nő, így még nagyobb szükség lesz palliatív ellátásra.

A részleg jelenleg nyolc ággyal működik, de a kórház tervei között a bővítés is szerepel, az igényeknek megfelelően.

Öt kórteremben történik az ellátás (Fotó: Lokál)

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.