2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Egyéb Nyíregyháza

Hospice-részleget alakítottak ki a kórházban

Hospice-részleg kezdte meg működését február 1-jével a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház onkoradiológiai osztályán. Itt a súlyos betegségük végstádiumában lévő betegek összetett ellátását végzik majd.

Dr. Adorján Gusztáv főigazgató (Fotó: Lokál)

Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója az eseményen elmondta, a kórház onkológiai tömbjében, egy- és kétágyas kórtermekben indult el az ellátás, a betegeket várólista alapján veszik fel a részlegre.
A súlyos betegeket olyan csoport látja el, amelyben orvosok, ápolók, pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek és szociális munkások egyaránt dolgoznak – közölte a főigazgató. Az ellátás célja, hogy lehetőség szerint javítsák az ide került betegek életminőségét, enyhítsék testi és lelki szenvedéseiket, a hozzátartozóknak pedig támogatást nyújtsanak a betegség és a gyász terheinek elviselésében.


A Jósa András Oktatókórházban mintegy 10 millió forintból kialakított hospice-részlegen nyolc ágyon történik az ellátás, öt kórteremben: ezekben van egy- és kétágyas is. A kórtermek fotelágyakat is tartalmaznak, amelyeken a családtagoknak lehetőségük van az éjszakát eltölteni, illetve külön fürdőszoba tartozik hozzájuk.

A 2014-es KSH-adatok szerint a magyarországi daganatos halálozások száma az európai átlag felett volt, 100 ezer lakosból 348-an halnak meg Magyarországon daganatban, az európai átlag 261. A megyében élők között a daganatos betegség a harmadik leggyakoribb halálok, a száma pedig egyre nő, így még nagyobb szükség lesz palliatív ellátásra.

A részleg jelenleg nyolc ággyal működik, de a kórház tervei között a bővítés is szerepel, az igényeknek megfelelően.

Öt kórteremben történik az ellátás (Fotó: Lokál)

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.