EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Zalaegerszeg

Hosszabbítás a kórházban

A régi-új főigazgatót a térség országgyűlési képviselője egy tortával köszöntötte, s egyben sok sikert kívánt a következő öt év munkájához. Az eseményen a város és a megye elöljárói gratuláltak Halász Gabriella – immár hivatalos – főigazgatói kinevezéséhez.

Dr. Halász Gabriella szimbolikusan a munka kezdetét jelképezvén az első vágással megkezdte az előtte álló munkát
Fotó: Inhof András

Az eddig megbízotti státuszban dolgozó vezető irányításával az intézmény az elmúlt évben sikeresen dolgozta le adósságait. A kórházi várólista csökkenése, illetve komoly beruházások elindítása is az ő nevéhez fűződik. Balaicz Zoltán polgármester a legújabb fejlesztésről szólva elmondta: céljuk, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak az itt dolgozóknak, a betegeknek  és azok hozzátartozóinak. A zalaegerszegi kórház az utóbbi években stabil gazdálkodást mutatott.


A főigazgató asszony a sajtótájékoztató keretében megtartott rendezvényen két nagyon fontos tényezőt emelt ki a jövőre vonatkozóan. Egyrészt azt, hogy egy kórház valóban szolgáltató intézményként legyen jelen a lakosság életében, valamint vegye figyelembe a betegek elvárását tájékoztatás, odafigyelés, kommunikáció vonatkozásában. A másik komoly fókuszt érdemlő tényező véleménye szerint a kórházi dolgozók megbecsülése, megtartása, toborzása, hiszen az egyes publikációk jóslatai szerint a világban 2020-ra közel egymillió egészségügyben dolgozó hiányát érzékelhetjük majd, ami hazánkat is érinti. Tehát nemcsak Zalaegerszegen tapasztalható az orvos-, szakember- és nővérhiány, hanem világszinten is probléma, komoly erőfeszítés a kórházaknak, hogy a megfelelő létszámot tudják biztosítani a lakosság számára. Ezért is fókuszálnak a fiatalokra, velük tanulmányi szerződéseket köt a kórház, valamint támogatja a szakorvosjelöltek tudományos munkáját is. Mindemellett nemcsak az orvosokra koncentrálnak, hiszen ugyanolyan fontos a mindennapokban a nővérek feladata, ezért több mint 100 ápolótanulóval kötött az intézmény tanulmányi szerződést, akik már a kórházon keresztül kapják az államilag biztosított ösztöndíjat.

A humán erőforrásra a jövőben is nagy hangsúlyt fektetnek,mert fontosnak tartják a dolgozók fejlődési lehetőségeit, amelyhez a kórház 150 milliós pályázatot nyert és elbírálás alatt áll egy 130 milliós költségvetésű képzési projekt is. Képzésekre, innovatív megoldásokra, valamint többletteljesítmények elismerésére is fordítják majd az összeget. A főigazgató asszony mindemellett fontosnak tartja a kórház szociális, lakossági és társadalmi kapcsolatainak erősítését is az elkövetkezőkben, hogy a betegek egészségügyi állapota, akár a szűrések, minél jobban szervezhetők legyenek.


Kórház formájú torta várta az örömben osztozó megjelenteket
Fotó: Inhof András

Fotó: Inhof András

Kórház formájú torta várta az örömben osztozó megjelenteket
Fotó: Inhof András

Sajtótájékoztató keretében ismertette Dr. Halász Gabriella a jövőre néző terveket
Fotó: Inhof András

 

A Zala Megyei Szent Raffael Kórházban nemrégiben valósult meg a napelemes rendszer kiépítése is az energiafelhasználás racionalizálásának érdekében. A projekt eredményeképpen a Zala Megyei Szent Rafael Kórház 219,51 kW névleges teljesítőképességű napelemes kis erőművel kívánja villamosenergia-fogyasztásának egy részét fedezni. Az épületek tetőszerkezetének, a tetőfelületek tájolásának, valamint a napelempanelek fizikai méretének figyelembevételével összesen 813 napelemmodul optimális elhelyezésére volt lehetőség. A napelemmodulok az intézmény központi épületegyüttesén szétszórtan – a rendszer telepítése és üzemeltetése szempontjából a legoptimálisabban elhelyezve – csatlakoznak a kórház belső villamosenergia-ellátó rendszerére. A kiépített napelemes rendszer az első 15 évben átlagosan évente 202 058 kWh villamos energiát lesz képes megtakarítani, ami hozzávetőleg 20 százalék energiamegtakarítást jelent évi szinten a központi telephelyen.

A napelemek csökkentik majd az energiafelhasználást

A fejlesztés átfogó, hosszú távú célja a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program céljaihoz igazodik

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.