2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Zalaegerszeg

Hulladékipari fejlesztés

Zalában az elmúlt időszakban több meghatározó fejlesztés indult, a mostani hulladékipari fejlesztés legnagyobb haszonélvezője elsősorban a lakosság lesz. Jó hír a fogyasztók számára az is, hogy a szolgáltatáshoz kapcsolódó díjtételek továbbra sem emelkednek. A főbb hulladékkezelő centrumokat érintő beruházások csaknem 200 településre lesznek pozitív hatással, a tervek szerint Zalaegerszegen feldolgozó, Hévízen – a turisztikai igényekhez igazodva – hulladékudvar épül. Keszthelyen és Lentiben a depókat modernizálják, Zalabérben pedig egy feldolgozót alakítanak ki.

– Amennyiben számszerűsíteni szeretnénk a beruházás összegét, nagyjából úgy tudnánk elosztani, hogy ebből 2,3 milliárd forint az az összeg, amely Vigh László országgyűlési képviselő választókerületét érinti és 1,2 milliárd, mely Manninger Jenő országgyűlési képviselő kerületét – mondta el Balaicz Zoltán polgármester.


Míg a korábbi időszakban a szelektív gyűjtés fejlesztésére fókuszáltak a vezetők, most elsődleges cél, hogy csökkenjen a lerakókra jutó hulladékmennyiség, azonban egyre világosabban látszik, hogy fontos, hogy energetikailag is hasznosítható legyen a szemét, ehhez pedig megfelelő rendszerekre van szükség. Ezen a projekten kívül márciusban avatnak egy másik, 1,4 milliárd forintos beruházást, amely egy új hulladékhasznosítási üzemet jelent a 3B Hungária Kft. és a Szabadics Zrt. konzorciuma keretében, ennek a folytatását, kapcsolódását fogja majd jelenteni a város térségéhez kapcsolódó fejlesztés, emellett pedig a kézi válogatók automatizálása, konténerek és célgépek beszerzése, lerakó-korszerűsítés és a járműpark modernizálása valósul meg – tette hozzá. – Nagyon fontos, hogy milyen környezetet hagyunk gyermekeinkre és unokáinkra a következő évtizedekben – emelte ki Vigh László, a térség országgyűlési képviselője.

Sajtótájékoztatón jelentették be az érintettek a nagy mértékű beruházást
Fotó: Inhof András

– Hosszú távú, biztonságosan működő rendszerekre van szükség a hulladékgazdálkodásban, amellyel meg tudjuk célozni, közelíteni azokat az elveket, amelyet zéró hulladéknak hívnak a szakemberek. Hiszen nemcsak az anyagában felhasználható szemét hasznosítása, hanem az energetikai célokra való előkészítés is mérvadó –fogalmazott Bali József, a Zalaispa Zrt. elnök-vezérigazgatója.


Az új rendszerek már képesek arra, hogy autónyi szemétből automata rendszerrel szétválogassák a papírt, a fémet és a műanyagot, míg a végén alig 12 százalék hulladék marad, ami deponálható – mindeddig szinte az összeset deponálták. Az innovatív technológiával arra törekednek a város vezetői, hogy nullára redukálódjon a deponálás, ezzel a környezetszennyezést, környezetterhelést minimálisra csökkentik, a hasznosítást pedig maximálisra növelik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  “Csak úgy tudjuk kiszolgálni a Magyarországon működő vállalkozások folyamatosan változó munkaerőigényét, ha közben az oktatás is változik. Ebben mutat kitűnő példát a Nyíregyházi Egyetem (NYE) és a LEGO együttműködése” – mondta Pölöskei Gáborné, a Pénzügyminisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Nyíregyházi Egyetemen kialakított LEGO Education Innovation Studio átadásán.

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.