EUR: 317,90 Ft
CHF: 280,64 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Zalaegerszeg

Hulladékipari fejlesztés

Zalában az elmúlt időszakban több meghatározó fejlesztés indult, a mostani hulladékipari fejlesztés legnagyobb haszonélvezője elsősorban a lakosság lesz. Jó hír a fogyasztók számára az is, hogy a szolgáltatáshoz kapcsolódó díjtételek továbbra sem emelkednek. A főbb hulladékkezelő centrumokat érintő beruházások csaknem 200 településre lesznek pozitív hatással, a tervek szerint Zalaegerszegen feldolgozó, Hévízen – a turisztikai igényekhez igazodva – hulladékudvar épül. Keszthelyen és Lentiben a depókat modernizálják, Zalabérben pedig egy feldolgozót alakítanak ki.

– Amennyiben számszerűsíteni szeretnénk a beruházás összegét, nagyjából úgy tudnánk elosztani, hogy ebből 2,3 milliárd forint az az összeg, amely Vigh László országgyűlési képviselő választókerületét érinti és 1,2 milliárd, mely Manninger Jenő országgyűlési képviselő kerületét – mondta el Balaicz Zoltán polgármester.


Míg a korábbi időszakban a szelektív gyűjtés fejlesztésére fókuszáltak a vezetők, most elsődleges cél, hogy csökkenjen a lerakókra jutó hulladékmennyiség, azonban egyre világosabban látszik, hogy fontos, hogy energetikailag is hasznosítható legyen a szemét, ehhez pedig megfelelő rendszerekre van szükség. Ezen a projekten kívül márciusban avatnak egy másik, 1,4 milliárd forintos beruházást, amely egy új hulladékhasznosítási üzemet jelent a 3B Hungária Kft. és a Szabadics Zrt. konzorciuma keretében, ennek a folytatását, kapcsolódását fogja majd jelenteni a város térségéhez kapcsolódó fejlesztés, emellett pedig a kézi válogatók automatizálása, konténerek és célgépek beszerzése, lerakó-korszerűsítés és a járműpark modernizálása valósul meg – tette hozzá. – Nagyon fontos, hogy milyen környezetet hagyunk gyermekeinkre és unokáinkra a következő évtizedekben – emelte ki Vigh László, a térség országgyűlési képviselője.

Sajtótájékoztatón jelentették be az érintettek a nagy mértékű beruházást
Fotó: Inhof András

– Hosszú távú, biztonságosan működő rendszerekre van szükség a hulladékgazdálkodásban, amellyel meg tudjuk célozni, közelíteni azokat az elveket, amelyet zéró hulladéknak hívnak a szakemberek. Hiszen nemcsak az anyagában felhasználható szemét hasznosítása, hanem az energetikai célokra való előkészítés is mérvadó –fogalmazott Bali József, a Zalaispa Zrt. elnök-vezérigazgatója.


Az új rendszerek már képesek arra, hogy autónyi szemétből automata rendszerrel szétválogassák a papírt, a fémet és a műanyagot, míg a végén alig 12 százalék hulladék marad, ami deponálható – mindeddig szinte az összeset deponálták. Az innovatív technológiával arra törekednek a város vezetői, hogy nullára redukálódjon a deponálás, ezzel a környezetszennyezést, környezetterhelést minimálisra csökkentik, a hasznosítást pedig maximálisra növelik.

Kapcsolódó Cikkek