EUR: 317,37 Ft
CHF: 279,51 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Székesfehérvár

Idős ember nem vénember

Tájékoztató fórumot tartottak a fehérvári városházán a Nyugdíjas-szövetkezeti Szakmai Napok rendezvénysorozata keretében. A nagy érdeklődéssel kísért előadáson a nyugdíjas-szövetkezetekben rejlő lehetőségekről, az alakításukhoz és működtetésükhöz szükséges információkról volt szó.

A 2017 decemberében megalakult Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége és a Vállalkozók és a Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által szervezett fórumnak a városháza adott otthont.


Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnökhelyettese kritikusnak nevezte a munkaerőpiac helyzetét: jelenleg 200 ezer ember hiányzik a versenyszféra munkahelyeiről. Májusi adatok alapján jelenleg 2,7 millió nyugdíjas él Magyarországon, a 60 éven felüliek foglalkoztatottság aránya pedig a nyugat-európai számokhoz képest alacsony: a nyugdíjasok visszacsábítása a munkaerőpiacra több munkakörben is fontos törekvés. A VOSZ úgy látja, hogy a nyugdíjasként elvégzett munkával tisztességes szerződések esetén anyagi szempontból mindenki jól járna: a vállalkozók, a szövetkezeti közösség és a nyugdíjas munkavállaló is. Az elnökhelyettes a kedvező adózást, az idősek jelentős tapasztalatának hasznosítását és az időskori aktivitás célját is hangsúlyozta.

Mestervizsga a kamaránál – az idősebben szakmai tudását kár lenne veszni hagyni Fotó: FMKIK

Réti Mária, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. szakértője kiemelte: nincsenek kötelező normák a törvényben, azaz a tagok maguk dolgozzák ki az alapszabályi rendelkezéseket.

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke elmondta: Mindenki szeretné lassítani az öregedést, megállítaná szociális kapcsolatainak leépülését, és a legtöbb nyugdíjas nagyobb anyagi biztonságra vágyik, egy nyugdíjas pedig több szövetkezetbe is beléphet. Ha az idős emberek szervezetten jelentkeznek munkára, kevesebb kudarc éri őket – vélik a szakértők.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.