EUR: 321,76 Ft
CHF: 280,45 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Székesfehérvár

Idős ember nem vénember

Tájékoztató fórumot tartottak a fehérvári városházán a Nyugdíjas-szövetkezeti Szakmai Napok rendezvénysorozata keretében. A nagy érdeklődéssel kísért előadáson a nyugdíjas-szövetkezetekben rejlő lehetőségekről, az alakításukhoz és működtetésükhöz szükséges információkról volt szó.

A 2017 decemberében megalakult Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége és a Vállalkozók és a Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által szervezett fórumnak a városháza adott otthont.


Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnökhelyettese kritikusnak nevezte a munkaerőpiac helyzetét: jelenleg 200 ezer ember hiányzik a versenyszféra munkahelyeiről. Májusi adatok alapján jelenleg 2,7 millió nyugdíjas él Magyarországon, a 60 éven felüliek foglalkoztatottság aránya pedig a nyugat-európai számokhoz képest alacsony: a nyugdíjasok visszacsábítása a munkaerőpiacra több munkakörben is fontos törekvés. A VOSZ úgy látja, hogy a nyugdíjasként elvégzett munkával tisztességes szerződések esetén anyagi szempontból mindenki jól járna: a vállalkozók, a szövetkezeti közösség és a nyugdíjas munkavállaló is. Az elnökhelyettes a kedvező adózást, az idősek jelentős tapasztalatának hasznosítását és az időskori aktivitás célját is hangsúlyozta.

Mestervizsga a kamaránál – az idősebben szakmai tudását kár lenne veszni hagyni Fotó: FMKIK

Réti Mária, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. szakértője kiemelte: nincsenek kötelező normák a törvényben, azaz a tagok maguk dolgozzák ki az alapszabályi rendelkezéseket.

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke elmondta: Mindenki szeretné lassítani az öregedést, megállítaná szociális kapcsolatainak leépülését, és a legtöbb nyugdíjas nagyobb anyagi biztonságra vágyik, egy nyugdíjas pedig több szövetkezetbe is beléphet. Ha az idős emberek szervezetten jelentkeznek munkára, kevesebb kudarc éri őket – vélik a szakértők.

Kapcsolódó Cikkek

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.