EUR: 319,46 Ft
CHF: 282,10 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb XXI.kerület

Igazi disznóságok voltak a szabadidőközpontban

Hetedik alkalommal rendezték meg Csepelen a hagyományőrző disznótort a Sport-, Szabadidő és Rendezvényközpontban. Ismét sokan ellátogattak a csepeli önkormányzat által támogatott egész napos rendezvényre, ahol a kellemes szórakozásról, a színpadi programokról ezúttal is a Csepeli Városkép gondoskodott. Idén sem maradt el a kolbászkészítő-verseny.

A 160 kilogrammos mangalica régimódi pörzsölése és szétbontása után a böllérek felkockázták a zsírszalonnát, kicsontozták a lapockából a kolbásznak való húst, a belsőségekből megabálták a hurkakészítés alapanyagait, nagy üstben sütötték a tepertőt, töltötték a kolbászt és a hurkát. Reggel már hagymás vért és zsíros kenyeret kóstolhattak a résztvevők. A közösségi disznóvágáson gólyalábasok és busók is szórakoztatták a kicsiket. A fűtött rendezvénysátorban a felnőtteket a Csender Zenekar táncházzal várta, utána a színpadon a Vadrózsa Dalárda, a Csepeli Nyugdíjas Ház dalköre énekelt.


A kolbászkészítő-versenyben 19 csapat, összesen 89 fő vett részt. Idén két lánycsapat is benevezett, és most indult először egy fiatalokból álló csoport. A versenyző csapatok öt kilogramm kolbászhúsból készítették el a sütnivalót. Maximum másfél óra alatt egy 20 centiméteres kolbászt adtak le zsűrizésre. Az értékelést Opóczky István Venesz-díjas mesterszakács vezette.

– Nagyszerű dolog, hogy itt a fővárosban folytathatjuk elődeink hagyományát, amelyhez ragaszkodnunk kell, amelyet ápolnunk kell. Fontos, hogy gyermekeink is lássák, hogyan készül a kolbász, miből kerül az asztalra a finom disznóság. Azon meglepődtem, hogy milyen sok csapat indult. Az elbírálásnál több szempontot figyeltem: mennyire tiszta az asztal, egyforma kötényben vannak-e a csapattagok, milyen paprikát használnak, milyen a színe és az állaga a tölteléknek, milyen az íze, ami a sütéstől függ. Akkor igazi a kolbász, ha kicsit meg van pirítva a bőrkéje.


A versenyen indult összes csapat emléklapot kapott, a Matrjoska különdíjas lett. A zsűrielnök szakmai díját az ifjúsági Hululu brigád vette át. Harmadik lett az Anonim röfik, második a Kertvárosi kolbarátok, és a Kolbászkirály vitte haza az első díjat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.