EUR: 317,03 Ft
CHF: 279,46 Ft
2019. február 19., kedd
Zsuzsanna

Belföld

Így alakul a Katások nyugdíjjogosultsága 2018-ban

A kisadózó vállalkozás a főállású kisadózó után havi 50 ezer forint, vagy – választása szerint – havi 75 ezer Ft, míg a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót fizet 2018-ban is. A bevételi értékhatár (12 millió Ft) és az alanyi áfamentes értékhatár (8 millió Ft) sem változott idén.

Ha a főállású kisadózó biztosított által elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset a mindenkori minimálbérnél kevesebb, a biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető szolgálati időként figyelembe a nyugdíj összegének kiszámítása során.


Az 50 ezer Ft tételes adót fizető katás vállalkozókat emiatt kettős veszedelem fenyegeti a társadalombiztosítási nyugdíjuk tekintetében. Egyrészt a nyugdíjszámítás során a figyelembe vehető szolgálati idejük rövidebb lesz, és e rövidebb (arányosított) szolgálati idő alapján kell majd megállapítani azt a nyugdíjszorzót, amellyel a számított nettó életpálya átlagkeresetüket meg kell szorozni a nyugdíj összegének meghatározásához. Másrészt e számított nettó átlagkeresetet is csökkenti a katás időszakban beszámítható kereset nagyon alacsony összege.

Ha a főállású kisadózó 50 ezer Ft tételes adót fizet, akkor a nyugellátásra jogosító szolgálati idejét a nyugdíjjárulék alapját képező, jogszabályban meghatározott kereset (idén havi 94.400 Ft) és a mindenkor érvényes minimálbér (idén 138.000 Ft) arányában kell meghatározni, vagyis 2018-ban egy katás nap csak kevesebb, mint 0,7 napnyi szolgálati időnek számít! Ha egész évben katás valaki, akkor 365 nap helyett idén csak 250 nap olyan szolgálati időt szerez, amely a nyugdíjszámítás során majd beszámítható lesz.


Ha a katás vállalkozó 75 ezer Ft tételes adót fizet, akkor a nyugdíjjárulék alapját képező, jogszabályban meghatározott kereset (idén havi 158.400 Ft) magasabb, mint a minimálbér, így az arányos szolgálati időre vonatkozó rendelkezést nem kell alkalmazni.

A főállásúnak nem minősülő katás vállalkozó pedig TB-szempontból egyáltalán nem biztosított, így e jogviszonyában szolgálati időt sem szerez.

A fentiek fényében talán nem tűnik túlzásnak azt állítanom, hogy a közel kétszázezer kisadózó számára a nyugdíjcélú előtakarékosság, az öngondoskodás egyszerűen elkerülhetetlen!

www.nyugdijguru.hu

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek