2020. január 25., szombat
Pál

Belföld

Így készüljünk fel a tavaszra! – Napi 5 ezer lépés és más praktikus tanácsok szakértőktől

Sokan óhajtják már a napsütést, a kellemes tavaszi illatokat, ami egykettőre itt is lesz. Igen ám, de ilyenkor nem árt egy kicsit “helyre pofozni” a hullafáradt, agyonhajszolt testünket és lelkünket. Mit tegyünk? És főleg hogyan? A Lokálnak megszólaló szakértők hasznos tanácsaikkal segítenek olvasóinknak.

Így a tél vége felé mindenkinek kezd elege lenni a borús, szürke napokból. Jó hír, hogy egyre tovább van már világos és bár a kutya nem eszi meg a telet, már közel vagyunk a természet megújulásához. Erre gondolva nem árt, ha mi is odafigyelünk magunkra és ahogy a fák, vagy a bokrok, szintén megújulunk.


– Nagyon fontosnak tartom, hogy kortól függetlenül sajátítsuk el a pozitív gondolkodást. Az ágyból kikelve az idősebbek se arra gondoljanak, hogy egy picit itt fáj, meg ott fáj, hanem koncentráljanak arra, hogy igenis jól vannak. Ez rendkívül fontos – mondta a Lokálnak dr. Bense Tamás. A családorvos szerint kutatások igazolják, hogy a pozitív gondolkodás nemcsak a lelkünkre, hanem a testünkre is jótékonyan hat és bármennyire hihetetlen a betegségek elleni harcban is fontos.

dr. Bense Tamás családorvos

Az orvos szerint sokan hajlamosak vagyunk télen a testmozgást is elhanyagolni, pedig ez is nagyon hasznos az egészséges élethez. Igénytől és persze a pénztárca vastagságától függően sokféle mozgásforma ajánlható, ám a lapunknak nyilatkozó szakértő egy rendkívül egyszerű és könnyen kivitelezhető mozgásról is szót ejtett.


– Azt szoktam mondani, hogy naponta mindenki tegyen meg 5 ezer lépést. Ez nagyjából 3-4 km. A mai digitális világban ez akár telefonos applikációval is mérhető – fogalmazott dr. Bense Tamás, aki kitért a vitaminok rendkívül megosztó szerepére is. A háziorvos szerint ugyanis ha valaki változatosan és egészségesen táplálkozik csupán akkor van szüksége multivitaminok szedésére, ha valamilyen oknál fogva legyengült az immunrendszere. Ez lehet például egy betegség utáni lábadozás időszaka. Arra viszont felhívta a figyelmet, hogy naponta legalább 1600 egység D-vitaminra szüksége van az embereknek.

– Ezzel nemcsak csontjaink egészségét őrizhetjük, hanem késleltethetjük például az időskori leépülést és egyes daganatok kialakulását – mondta dr. Bense Tamás, aki kitért arra is, hogy érdemes beiktatni életünkbe a napi ötszöri étkezést, amely tartalmazzon minél több zöldséget és gyümölcsöt, melyekből a tavasz közeledtével egyre több friss áll majd rendelkezésünkre.

A Dagály sétány a családok kedvence (Fotó: Máté Krisztián)

A hölgyek ilyenkor már lélekben készülnek a bikini szezonra, ám nem árt, ha tesznek is a cél érdekében. A családorvos által javasolt napi ötezer lépés megtételén túl ilyenkor már erősödik az edzőtermek forgalma is. A kevesebb pénzből élők számára jó ötlet lehet az egyre népszerűbb futás is, ám a kezdők mindenképpen óvatosan és kisebb távok megtételével kezdjenek csak hozzá. Ehhez a sporthoz csupán egy jó futócipő szükséges, ám azon tényleg nem szabad spórolni. A futás mellett hasznos lehet még az otthoni torna is, ami szintén nem kerül pénzbe.

A tél az arcbőrt is megviseli, amelynek okairól és a tennivalókról egy mesterkozmetikus nyilatkozott lapunknak.

A hideg téli időjárás nem kedvező a bőrnek – mondta a Lokálnak Kiss Anikó.
A mesterkozmetikus szerint ha nagyító alatt megvizsgáljuk a bőrfelszínt, akkor egy érzékeny, száraz, fakó színű, kissé élettelen bőrt látunk.

Azonban ilyenkor sem kell elkeseredni, hiszen ma már kiváló megoldások léteznek arra, hogy a bőrünk újra üde, kellemes érzetű legyen.
Ebben az időben kiváló kozmetikai kezelés az aromaterápia, az aromanövényekből kinyert illékony olajtartalmú kivonat könnyedén szívódik fel a bőrben és jut el a sejtekhez, így fiatalít és regenerál.

A szakember kérdésünkre, hogy mit tehetnek azok akiknek éppen nincs pénze arra, hogy ilyen kezeléseket kifizessenek, azt tanácsolta, hogy próbálják ki a magas E vitamin tartalmú joghurt/tojássárgája pakolást az arcra, nyakra és dekoltázsra, ezen kívül pedig a fürdővízbe pár csepp olivaolaj, avokádóolaj, szőlőmagolaj kiválóan ápolja a test kiszáradt bőrét.

A mesterkozmetikus arra is felhívta a figyelmet, hogy már február közepétől ügyeljünk a fényvédelemre, ugyanis a káros sugarak rendkívül sokat árthatnak a bőrnek.

Érdemes fényszűrős krémeket választani a boltok polcairól, ám a kozmetikusok egyénre szabottan is tudnak termékeket ajánlani – mondta Kiss Anikó.

Kapcsolódó Cikkek