2018. augusztus 22., szerda
Menyhért, Mirjam

Belföld

Ismét Hongkong a világ legszabadabb gazdasága, Magyarország előrébb került

Hongkong ismét a világ legszabadabb gazdaságának minősült az amerikai Heritage Alapítvány rangsorában, Magyarország pedig javított tavalyhoz képest.

Az összegzésből kiderül, hogy a Kínai Népköztársaság különleges közigazgatási területének számító Hongkong 90,2 pontot szerzett meg az elérhető 100 pontból, az egy évvel korábbihoz képest a mutató 0,4 ponttal emelkedett és a 24. egymást követő évben áll a ranglista élén.


A washingtoni székhelyű szervezet – a honlapján szereplő adatok szerint – 0 és 100 pont között osztályozta az országokat, vizsgálta, többek között, a kereskedelmet, a vállalkozások működését, az adórendszert, a kormányzati kiadásokat, a monetáris politikát, a beruházásokat, a munkaerőpiacot, a pénzügyi szolgáltatásokat, a magántulajdon védelmét, a korrupciót. A magasabb pontszám mérsékeltebb kormányzati beavatkozást jelent.

A Heritage frissen közölt rangsorában hat ország gazdasága minősült szabadnak (80-100 pont közötti eredménnyel), Hongkong mellett Szingapúr (88,8 pont), Új-Zéland (84,2 pont), Svájc (81,7 pont), Ausztrália (80,9 pont) és Írország (80,4 pont).


A következő, alapvetően szabad, a 70-79,9 pontos kategóriában a rangsort Észtország vezeti 78,8 ponttal. Az alapvetően szabad kategóriában a 18. helyen található az Egyesült Államok (75,7 ponttal) és a lista végére Makaó került 70,9 ponttal.

Az alapvetően szabad gazdaságú kategóriába Kelet-Európából a 19. helyre került Litvánia (75,3 pont), a 24. helyen álló Csehország (74,2 pont), 28. helyen Lettország (73,6 ponttal) és 33. helyen Macedónia (71,3 ponttal).

A 60-69,9 pontos, mérsékelten szabad csoportba sorolták Magyarországot 66,7 ponttal, ami 0,9 pont javulás az egy évvel korábbihoz képest. Ez az 55. helyet jelenti a globális rangsorban a tavalyi 56. hely után.

A kategóriában az első, a világlistán 35. Botswana, 69,9 ponttal, az utolsó a Zöldfoki szigetek 96. hellyel. A kategóriában Románia 37., Kazahsztán 41., Lengyelország 45., Bulgária 47., Szlovákia 59., Spanyolország 60., Szlovénia 64., Franciaország 71., Portugália 72., Szerbia 80., Horvátország 92.

A vizsgált 180 országból az utolsó helyre Észak-Korea került 5,8 ponttal az egy évvel korábbi 4,9 pont után. amelyet Venezuela (25 pont) és Kuba (31,9 pont) előzött meg.

A tekintélyes amerikai kutatóintézet 1995 óta publikálja jelentéseit a világ gazdaságainak szabadságfokáról.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Horror áron lehet albérletet találni

  Horror áron lehet albérletet találni

  Jó ideje tart az ingatlanárak folyamatos emelkedése, Budapesten már csak elképesztően drágán lehet lakást kivenni. Rossz hír ez az egyetemistáknak, akik a nemrég kihirdetett felvételi ponthatárok után albérletkeresésbe kezdtek.

 • Lovasparadicsom nyílt Szilvásváradon

  Lovasparadicsom nyílt Szilvásváradon

  Közép-Európa legújabb és legmodernebb lovasközpontját adták át a hétvégén Szilvásváradon a Kincsem Nemzeti Lovasprogram legnagyobb vidéki beruházásaként.

 • Szél Bernadett mindenről lemondott

  Szél Bernadett mindenről lemondott

  A párt társelnöki tisztjéről és az LMP parlamenti képviselőcsoportjának vezetéséről is lemondott Szél Bernadett – értesült a borsod24.

 • Hatezerért futtatta unokáját a nagymama

  Hatezerért futtatta unokáját a nagymama

  Nemi erkölcs elleni bűncselekménnyel vádolnak egy Tisza menti községben élő nagymamát, aki 15 éves unokája szexuális szolgáltatásaiért cserébe pénzt kért egy idős embertől – írta az Origo.