2019. január 24., csütörtök
Timót

Extra

Iszonyatos fájdalmai vannak Paudits Bélának

Baleset érte saját konyhájában Paudits Bélát. A nagybeteg énekes-színész nekiesett a sütőnek és csúnyán megsérült a veséjénél. Sajnos nem indult jól számára az év, de márciustól legalább megoldódhatnak az anyagi gondjai. Eddig 70 ezer forintból gazdálkodott, ezután 120 ezer forintos művészjáradékot kap majd.

– Egy forintom sincsen, és nagyon rosszul vagyok – sóhajtotta szomorúan a Lokálnak Paudits Béla. A 68 éves énekes-színész még mindig szörnyű állapotban van.
– Szerencsétlenségemre el is estem a konyhában. Egyenesen a sütő üvegtetejére. Iszonyatos fájdalmaim voltak a vesémnél. Még kórházban is voltam. Folyton orvoshoz járok, és a panaszaim nem enyhültek. Semmi jó nincs már a napjaimban, a konyhai balesetem előtt is alig mozogtam. Ágyhoz kötött vagyok, még az ajtóig sem tudok elvánszorogni. Semmi nem tud már örömet okozni – mondta lemondóan Paudits. Ahogy arról korábban írtunk, az elmúlt években csak rossz hírek érkeznek a művészről, hiába műtötték többször, nem lett jobban. Egészségi problémái egy súlyos gyomorfekéllyel kezdődtek, azóta a fájdalmai állandósultak, és egyre erőtlenebb. Mostanában az egyetlen vigasza az, ami nemrég a Best Facebook-oldalán is megjelent: hamarosan folyósítják Jászai Mari-díja után a művészjáradékot. Ez azért óriási dolog, mert így megoldódnak az anyagi gondjai.
– 1993-ban kaptam meg a díjat, és ha minden jól megy, márciustól havi életjáradékot utalnak. Nagyon jó lenne, és nagyon várom, mert jelenleg 70 ezer forintom van egy hónapra, amiből egyszerűen nem lehet megélni. Úgy tudom, kicsivel több mint 100 ezer forintról van szó – mondta az énekes-színész, aki annak idején állítása szerint azért nem vette át a Jászai Mari-díjat, mert nem volt olyan lelkiállapotban, miután veszekedtek a feleségével. Ettől függetlenül az elismerést hivatalosan ő kapta. Ez azért fontos, mert 2018. január 1-jétől igényelhető az úgynevezett művészjáradék. Kérelem alapján, legkorábban március 1-jétől állapítható meg, azoknak a művészeknek, akik betöltötték 65. életévüket, és bizonyos szakmai elismerést – például Jászai Mari-díjat – kaptak. A művészjáradék havi mértéke a teljes öregségi nyugdíj jogszabályban meghatározott legkisebb összegének, 28 ezer 500 forintnak a 425 százaléka, azaz a 2018. január 1-jén hatályos szabályozás szerint 121 125 forint havonta. Nem kell utána adózni, és élethosszig tartó juttatás.
Szerencsére Pauditsnak két fontos segítője van volt neje halála óta: Kati, az ápolója és János, akit fogadott fiának tekint, és aki szintén ápolóként segít körülötte.
– Szerencsére gyakran jön és sokat segít – mondta most Paudits, aki korábban bevallotta a Lokálnak, hogy Jánosra akarja hagyni egyetlen vagyonát, a kis lakást, amelyben él.
– Mi mást hagyhatnék rá? Ezt és a nyomort. János szeretetből segít. Egyébként pedig nem tudná fenntartani magát. Sokat segít nekem, rendbe teszi a kertet, elmosogat, de ő sem tud meggyógyítani – mondta korábban.


Paudits Béla (Fotó: Máté Krisztián)

 

Kapcsolódó Cikkek