2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Pécs

Jöhet a tavasz!

A szellemi világörökség részét képező busójárás idén is nagyot szólt Mohácson. Az 1300 busóra és 150 alakoskodóra több mint százezren voltak kíváncsiak. Bár a több százéves sokác hagyományra épülő farsangi népszokás Európa más országaiban is megmaradt, egyedül Magyarországon öltöznek így a télűző busók.

A helyiek pedig nagyon büszkék erre, nincs olyan mohácsi család, amely ne kapcsolódna be ilyenkor a busójárásba. A mulatozás egyébként hat napig, húshagyókeddig tartott. A keresztények ezután már nem mulatoznak, és 40 napig nem esznek húst. Hamvazószerdával pedig megkezdődött a nagyböjt időszaka, ami húsvétvasárnapig tart.

A busójárás végén a főtéren hatalmas máglyán égették el a telet szimbolizáló bábut, illetve 
koporsót (fotó: Németh Kriszta)

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.