EUR: 317,90 Ft
CHF: 280,64 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Program Zalaegerszeg

Jön az egyfejű!

„Én vagyok a híres egyfejű, nevem is annyi, csak Süsü” – hányan dúdolják ma is a nyitódalt, vagy emlékeznek az „Ó, ha rózsabimbó lehetnék” kedves, szomorkás soraira. A teljes két felvonásos darab egyedülálló az országban! Nagy színházi, önmagában forgó díszlettel, eredeti ruhákkal. Az igazi, bábkészítő által engedélyezett kétméteres Süsüvel, eredeti, újrahangszerelt zenével május 26-án hozzánk is megérkezik az Egervári Várkastély színpadára.

A Süsü, a sárkány bábmusicalje, kezdetben még fekete-fehérben, 1977-től futott a televízióban. Történetét Miroslav Nastosijevic szerb szerző 1970-es évek elején bemutatott 42 perces rádiójátékából ismerte meg egy dramaturg, Takács Vera, aki takarítás közben első hallásra beleszeretett, majd sikerült a Magyar Televízió gyermekműsorok készítésével megbízott főszerkesztőségén elérnie, hogy bevegyék a tervekbe azt, hogy Süsü történetéből zenés bábjáték készüljön.


Csukás István kapta meg a feladatot, hogy megírja a forgatókönyvet. A munkába bekapcsolódott a rendező Szabó Attila és a bábtervező Lévai Sándor is. Zenéjét Bergendy Istvánnak köszönhetjük,  a csetlő-botló sárkány jellegzetes hangját Bodrogi Gyula kölcsönözte, mellette többek közt olyan sztárok hallatták hangjukat, mint Csákányi László, Mikó István, Zenthe Ferenc, Hacser Józsa, Haumann Péter és Tábori Nóra. Később a bábsorozat sikere miatt Süsü című hanglemezsorozat készült a nyolcvanas években, majd sorra videók, gyermeklemezek, íródtak a mesekönyvek és meseregények. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy Süsü, a sárkány hamisítatlan magyar márka, sikerét jelzi, hogy 26 ország vette meg a történetet.

A történetben Süsü, a sárkány meggyógyítja ellenségét, ezért háromfejű apja kitagadja, testvérei kigúnyolják. A szegény egyfejű menekül, mindenki retteg tőle, mígnem találkozik a Jó Királyfival, aki Süsüt bejuttatja a királyi udvarba. A bájos mese mélyén egy fontos és ma is erősen aktuális figyelmeztetés rejlik: aki nem olyan, mint én, az nem feltétlenül ellenség. Hasznos, ha ezt már gyermekkorban kezdik a gyerekek megsejteni vagy megérezni, esetleg megérteni.


Szereposztás:
Süsü – Bárány Gergely
Királyfi – Blazsovszky Ákos / Dolmány Attila / Csórics Balázs
Királylány – Laurinycz Réka / Cap Júlia
Király – Cs. Németh Lajos / Háda János
Dadus – Zakariás Éva / Urbán Andrea
Kancellár – Háda Jónos/ Bor Viktor
Trunkó – Gieler Csaba / Bordás Mihály
Brunkó – Maday Gábor
Sárkányfűárus – Juhász György
Továbbá: Petyi János, Háda Bernadett, Katz Petra

Jeltolmács: Takács Erika
Rendezte: Háda János

Kapcsolódó Cikkek

  • Ennio Morricone visszatér Budapestre!

    Ennio Morricone visszatér Budapestre!

    2019. január 23-án újabb nagyszabású koncertet ad Budapesten az idén 90. születésnapját ünneplő Ennio Morricone. A világ talán legnagyobb hatású filmzene szerzője tavaly még úgy gondolta, a jövőben a turnék helyett zeneszerzői munkásságára kíván fókuszálni.

  • AVATAR-kiállítás nyílik az Andrássy Élményközpontban

    AVATAR-kiállítás nyílik az Andrássy Élményközpontban

    Budapesten indul február elején az AVATAR: Discover Pandora kiállítás európai turnéja. A kiállítás megragadja és elhozza a földre egy idegen világ lenyűgöző szépségét, egyedi betekintést kínálva, hogy Pandora szemszögéből milyennek látszik saját bolygónk.