EUR: 310,79 Ft
CHF: 259,46 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb Érd

Képbe öltözött érzések

A Szepes Gyula Művelődési Központban nyitotta meg M. Nagy Péter fotókiállítását Wegenast Róbert díszlettervező és festőművész, Benkóczy Péter zongorán működött közre.

A kiállító fotós azt állítja: ő a fényképezés során fedezte fel a tárgyakat. Konkrétan: formájuk, anyaguk szerinte túlmutat azon, hogy mire lettek kitalálva, hogy mi a funkciójuk. Belső tartalmuk is van, merthogy önmagukért is lehetnek szépek, érdekesek. Így aztán érthető, hogy olyan megoldásokat keresett, amelyek láthatóvá teszik a dolgok – tárgyak, természeti produktumok – lényegét. Ennek során a kiállított képeken olyan részletek is feltárulhatnak előttünk, amelyek látványa mellett akár ezerszer is elmehettünk a hétköznapokon.


A képek alkotója nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a nagyon is valóságos hétköznapi tárgyakat, természeti képződményeket rendezze össze vonalak, színek harmóniájává.

Az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a kiállítótermet

A tárlat címe pedig úgy alakult ki, hogy nyolc képsorozat mutatkozott be, mindegy öt-öt képpel, hirdetve a tárgyak szépségét, mondanivalóját. Megjelennek itt virágok és konyhai eszközök, emlékek, sőt, még lyukak is.


Wegenast Róbert a megnyitón a művek elemzésére is vállalkozott Fotók: Boros Sándor

Érdemes megszívlelni a tárlatot megnyitó Wegenast Róbert tanácsát, miszerint legjobb, ha „nyitott szemmel, várakozó sejtelemmel megállunk az ajtóban, és engedjük, hogy itt is, ott is egy-egy képbe öltözött érzés magával rántson bennünket”. Ekkor ugyanis megérezhetjük, hogy az alkotások valóságon túli szférákban születtek, a néző pedig könnyen átkerülhet egy megfoghatatlan világba, olyanba, ahol megérintheti őt az az érzés, ami a létezés anyagi felületén túl van. Ezt a módszert ajánlotta ahhoz, hogy a képek szemlélője felfedezze: ezek az alkotások a valóságon túli szférákban születtek, ott élnek és hatnak, még akkor is, ha a látható, megfogható képi felület elrejti őket.

Wegenast Róbert mindenképp ajánlja M. Nagy Péter képeinek megtekintését, még akkor is, ha azokon olykor mindennapi tárgyaink látványa köszönhet vissza ránk, ugyanis – állítja – akár csak egy pillanatra megállva is észrevehetjük belső szépségüket, ráérezhetünk egyéniségükre.

A tárlat március hatodikáig tekinthető meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.